Imena

3370 Božičev, 121 Božičkov in 38 Miklavžev

Vida Božičko
30. 12. 2018, 17.32
Deli članek:

Miklavž, Mraz, Božič, Božiček in Božičko so slovenski praznični priimki. V Sloveniji je teh kar nekaj. Imamo 3370 Božičev, 121 Božičkov in 38 Miklavžev.

Surs
Zimska imena in priimki na dan 1. januarja 2018

Priimek Božič je po pogostosti v Sloveniji na 14. mestu. Na začetku leta 2018 ga je imelo 3370 prebivalcev. V Sloveniji je tudi 121 prebivalcev s priimkom Božiček, 38 s priimkom Miklavž in 817 s priimkom Rudolf. V Podravju je Rudolfov 137. Priimek Božičko ima v Sloveniji 105 oseb, od tega jih večina (85) živi v podravski regiji.

Vsaka četrta Silvija rojena decembra

Med imeni prebivalcev, rojenih na zadnji dan leta, so najpogostejša Silva, Silvo in Silvester. Med bolj decembrska imena spadajo še Štefan, Miklavž, Nikolaj, Silvija, Nikolaja in Štefica. Vsaj 20 odstotkov moških z imeni Silvester, Silvo, Štefan, Miklavž in Nikolaj ter ravno tolikšen delež žensk z imeni Silvestra, Štefanija, Štefka, Silva, Silvija, Nikolaja, Božica, Otilija, Evica in Viktorija, ki so na začetku leta 2018 živeli v Sloveniji, je bilo rojenih decembra.

Osebe, ki so se rodile v prazničnem času med božičem in novim letom, so zelo pogosto in precej pogosteje kot tiste, ki so se rodile v drugih mesecih leta, dobile imeni Silvester oziroma Silvestra ali krajši različici Silvo, Silva. Polovica vseh prebivalcev Slovenije z imenom Silvester in skoraj polovica vseh z imenom Silvo je bila rojena decembra, prav na zadnji dan leta pa je bilo rojenih 78 Silvestrov in ravno toliko Silvov. Ime Silva, to je skrajšana oblika imena Silvestra, so precej pogosto dobile prebivalke Slovenije, rojene na zadnji dan leta ali nekaj dni prej. Med tistimi, ki so se rodile prav na zadnji dan leta, na silvestrovo, pa je to ime najpogostejše; Silv je še enkrat več kot Marij, čeprav je Marija sicer najpogostejše žensko ime.

Pri vrhu tudi Štefanija

Četrto najpogostejše ime žensk, rojenih v dneh med božičem in novim letom, je Štefanija, ženska različica imena Štefan, ki goduje 26. decembra. Več kot polovica vseh žensk z imenom Štefanija se je rodilo decembra. Moška različica tega imena je na tretjem mestu decembrskih imen; 1418 Štefanov od vseh 4935 se je rodilo decembra. V zadnjem mesecu leta ima rojstni dan tudi četrtina vseh moških z imenom Nikolaj in četrtina vseh žensk z imenom Nikolaja. Tudi četrtina vseh Miklavžev med prebivalci Slovenije ima rojstni dan decembra. Sicer ime Miklavž ni prav pogosto, na začetku leta 2018 jih je bilo v Sloveniji 74.