Zanimivosti

V pijačah je več kalorij kot v vaši malici!

Zoran Franc
29. 12. 2018, 10.01
Deli članek:

Več kozarcev sladkega soka ima več kalorij kot malica, z uživanjem alkoholnih pijač pa število kalorij vrtoglavo raste.

Dreamstime

Če boste ob obroku popili le dva kozarca rdečega vina (po 2 dcl), boste dodatno zaužili okoli 320 kalorij, so izsledki raziskave, ki so jo opravili na prehrambno-biotehniški fakulteti v Zagrebu.

V pijačah več kalorij kot v malici

Alkohol in sladki sokovi lahko neprimerno povečajo vnos kalorij, saj velikokrat sploh ne pomislimo, da je lahko v sladkih sokovih in sestavljenih alkoholnih pijačah več kalorij kot v naši malici.

Kako se merijo kalorije?

Ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine in alkohol vsebujejo določeno količino energije oziroma kalorij na gram teže. Gram ogljikovih hidratov in beljakovin vsebuje 4 kalorije energije, gram maščob 9 kalorij in alkohol kar 7 kalorij na gram. Priporočljiv dnevni odmerek maščob je tako od 20 do 35 odstotkov celotnega dnevnega vnosa kalorij. Priporočeni dnevni vnos kalorij za manj aktivnega odraslega človeka je največ 2000 kalorij, kar pomeni, da je dovoljeni vnos maščob med 44,5 in 78 grami na dan.

Koliko sladkorja na dan?

Posebno pozornost je treba nameniti tudi sladkorjem, ki so pogosto dodani napitkom in drugi prehrani. Priporočljiv dnevni vnos za odrasle ženske je 24 gramov in za moške 36 gramov. Preprosteje: ženske lahko dan zaužijejo največ šest žličk sladkorja, moški pa devet žličk. Iz tega lahko izpeljemo, da če ste za zajtrk popili kavo z dvema žličkama sladkorja, ste zadostili skoraj tretjini dnevne potrebe po sladkorju.

Voda ali nesladkani čaj

Da bi se izognili pretiravanju s sladkorji, trgovinske sokove zamenjajte s sokovi, ki jih pripravite sami. A ne pozabite, da boste za kozarec naravnega soka uporabili več sadežev in tako zaužili več sladkorja, kot bi ga zaužili, če bi pojedli le en sadež. Najbolje bo, če si boste pripravili limonado, limone namreč vsebujejo zelo malo sladkorjev in veliko vitamina C. Še bolje pa je, seveda, če si za žejo privoščite kozarec vode ali nesladkanega zeliščnega čaja.