Zanimivosti

Manj daril, več druženja - za topel konec leta

Tea Dečman
27. 12. 2018, 21.35
Deli članek:

Vsi radi otrokom kdaj kupimo kaj lepega in jih razvajamo.Kljub vsemu pa si želimo, da ko odrastejo, še vedno obiščejo domače gnezdece.

Svet24
Po Miklavžu in Božičku pride še Dedek Mraz, ki naj bi obdaroval v tednu pred silvestrovim ali pa šele v noči na 1. januar.

Če bo otrok dobil vse, kar si želi, in to celo takoj, je to zanj slaba popotnica za življenje. Tako bo namreč dobil občutek, da mu vse pripada. Če bo stvari oziroma igrač preveč, jih niti ne bo znal ceniti niti mu ne bodo prav dolgo zanimive, hitro se jih bo naveličal. Kako torej otroke v tem času obdariti, da ne bo vsega preveč, hkrati pa se ne bodo čutili prikrajšanih? Rešitev je predvsem zmernost.

Manj je več

Pametno je, da otroka že od malega učimo skromnosti. To pomeni, da mu dajemo darila le ob posebnih priložnostih (na primer za rojstni dan ali za božič) ter da zanje ne zapravimo veliko denarja. Dobra popotnica je, če otroku iskreno povemo, da darila stanejo veliko denarja in mora ceniti prav vsako, ki ga prejme. Poleg tega je prav, da ga opozorimo na to, kako srečen je lahko, da ima vse to, kar ima, saj nekateri otroci nimajo niti osnovnih potrebščin. Najpomembnejše izmed vsega pa je, da otroku dajemo dovolj ljubezni in oziroma te ne »kupujemo« z darili. Sicer bo potreboval vse več materialnih dobrin, da se bo počutil ljubljenega; ker te seveda nikoli ne bodo potešile njegovih potreb po ljubezni, bo zahteval vedno več, hkrati pa bo vse bolj razočaran in žalosten.  

Kako izbrati primerno igračo?

V vsej ponudbi igrač, ki je dandanes na voljo, je resnično težko izbrati pravo oziroma primerno, zato je dobro upoštevati nekaj napotkov. Pri nakupu bodite pozorni najprej na to, ali je igrača primerna otrokovi starosti. Če niste prepričani, kaj je primerno za otroka, ki ga obdarujete, si pomagajte z oznakami na embalaži igrač, kjer mora biti napisano, pri kateri starosti oziroma od katere starosti naj bi se igrača uporabljala. Kljub temu se dodatno prepričajte, ali je igrača varna, didaktična ter ali bo spodbujala otrokovo domišljijo oziroma ustvarjalnost.

Ne pretiravajmo 

Če bo stvari oziroma igrač preveč, jih otrok niti ne bo znal ceniti niti mu ne bodo dolgo zanimive, hitro se jih bo naveličal. Otroci igrače tudi hitro prerastejo.

Namig

Če niste prepričani, kaj je primerno za otroka, si pomagajte z oznakami na embalaži igrač, kjer mora biti napisano, od katere starosti naprej naj bi se igrača uporabljala.

Bližina 

Najpomembnejše izmed vsega je, da otroku dajemo dovolj ljubezni oziroma te ne poskušamo kupovati z darili.