Čudaško

Nihče ne ve, kaj je povzročilo skrivnostne seizmične valove, ki so jih zaznali po vsem svetu

S.R.
29. 11. 2018, 20.30
Posodobljeno: 29. 11. 2018, 21.39
Deli članek:

Znanstveniki so naleteli na veliko uganko. Kaj je povzročilo te skrivnostne seizmične valove, ki so jih zaznali po vsem svetu?

Profimedia
Sunki naj bi izvirali na območju ob obali francoskega otočja Mayotte.

Znanstveniki se zbegano praskajo po glavi in iščejo, kaj je povzročilo seizmične valove, ki so jih 11. novembra zaznali senzorji po vsem svetu. Obstaja sicer soglasje, da izvirajo z območja v bližini francoskega otočja Mayotte, ki leži med Madagaskarjem in afriško celino. Najprej so jih zaznali v Zambiji in Keniji, nato pa še na povsem drugih koncih sveta. Zaznali so jih denimo v Kanadi, Čilu, na Novi Zelandiji in Havajih. 

To skrivnostno 20-minutno valovanje je bilo sicer prešibko, da bi ga zaznali tudi ljudje, a vse naprave na različnih koncih sveta ne morejo lagati, pred znanstveniki pa stoji trd oreh, čeprav nekaj povsem »zemeljskih« teorij obstaja. Šlo naj bi za »zelo počasno« valovanje z nizko frekvenco in periodo približno 17 sekund. »Nisem še videl česa podobnega. Kar še ne pomeni, da jih je povzročilo nekaj eksotičnega,« je za National Geographic dejal Göran Ekström iz Univerze Columbia. 

BRGM
Pred pol leta so na istem območju zaznali niz manjših potresnih sunkov, a ima zadnja seizmična aktivnost drugačne značilnosti.

Strokovnjaki pri francoskem Geološkem zavodu (BRGM), ki pojav proučujejo, pravijo, da bi lahko bil posledica nove vulkanske dejavnosti na tem območju, posledica potresa ali pa nekakšnega izbruha podvodnega vulkana. Ena od analiz namreč kaže, da bi lahko bilo valovanje posledica »izpraznjenja bližnjega rezervoarja magme,« a so za potrditev te teze potrebne dodatne raziskave. Da je pojav najverjetneje posledica kombinacije tektonskih in vulkanskih dejavnikov, gre sklepati tudi na podlagi dogajanja pred približno pol leta, ko so znanstveniki zaznali vrsto manjših potresnih sunkov, ki so izvirali v morju ob obalah tega otočja, pri čemer ta zadnja novembrska seizmična aktivnost nima enakih značilnosti kot običajen potres. Znanstveniki so se že zakopali v razpoložljive podatke, na odgovor pa bo kot kaže treba še nekoliko počakati. Zagotovo ne gre za nekakšno morsko pošast.