KONEC MOKRIH NOG

Triki za čisto in suho obutev

Zoran Franc
1. 12. 2018, 09.00
Deli članek:

Ali ni bolj groznega ter hkrati nadležnega občutka in trenutka, ko stopite v lužo, vaše noge pa zalije ledeno mrzla voda? Čevlji so seveda primerno umazani, vaše noge pa bodo morale mokre preživeti dan.

Arhiv
Skakljanje po lužah je sicer prijetno, a za seboj pusti mokre in umazane čevlje.

Če želite usnju povrniti lesk, nanj nanesite nekaj vazelina ali mleka. Pustite, da se posuši, in pozneje zloščite z mehko krpo. 

Dež, led, sneg, brozga in sol so že začeli polniti ulice, po katerih stopamo, nekateri bolj, spet drugi manj pripravljeni na te neugodne vremenske razmere. Med drugim so slednji dejavniki najpogostejši uničevalci tako usnjenih kot tudi drugih čevljev. Če jim že na začetku ne boste posvetili dovolj pozornosti in nege, jih boste morali precej hitro zamenjati, a z malo truda lahko preživijo tudi več sezon.

Odstranite umazanijo

Če ste si to leto omislili zimske čevlje iz semiša, vam bo ta nasvet prišel še kako prav. Umazane in mokre madeže, ki ste jih nabrali po poti do doma, lahko s svojih novih semiš čevljev odstranite s koruznim zdrobom. Koruzni zdrob nanesite na umazane in mokre madeže. Pustite čez noč, naslednji dan pa s krtačo odstranite nastali prah. Posušene madeže nato odstranite z majhno količino alkoholnega kisa in čisto brisačo, a ne drgnite preveč, da ne poškodujete barve.

Posušite čevlje

Koruzni škrob bo očistil umazanijo in odstranil vlago iz semiš čevljev. Kis bo dokončno odstranil madeže.

Star, a še zmeraj izjemno učinkovit trik, ki vselej deluje. V premočene čevlje natlačite časopisni papir, prav tako jih s časopisnim papirjem ovijte in pustite čez noč, da se posušijo. Papir bo hitro posrkal vlago, zato ga po potrebi večkrat zamenjajte. Če želite preprečiti še neprijeten vonj, v vsak čevelj vsujte žlico sode bikarbone. Druga rešitev je radiator, a ne pozabite, da s prehitrim sušenjem tvegate tudi napake in poškodbe na čevljih. Tretja, sicer najhitrejša rešitev je sušenje s sušilcem za lase. A nikar ne pretiravajte s preveliko vročino.

Usnju povrnite sijaj

Za sijaj usnjenih čevljev uporabite kar šampon ali balzam za lase. Na čisto bombažno krpo nanesite nekaj šampona in nežno vtirajte s krožnimi gibi na obrabljena mesta. Tako jih boste očistili in jim obenem povrnili tudi barvo in svežino.