Naravna zaščita

Preprečite poledico in nevarne padce

Zoran Franc
29. 11. 2018, 21.30
Deli članek:

Temperature so se ta teden že začele spuščati pod ničlo. In še se bodo. Na številnih dvoriščih, parkiriščih in dovozih so že začeli posipavati pesek ali sol. S čim boste poledico preprečevali vi?

Dreamstime
Padec na poledeneli cesti lahko preprečite z ustrezno zaščito.

Že res, da je sol izjemno učinkovita pri preprečevanju poledice in nevarnih zdrsov, a zavedati se moramo tudi, da lahko z njeno uporabo uničimo površino, po kateri smo jo posuli. Sol je izjemno agresivna do tlakovcev pa tudi asfalt je ne prenaša najbolje. In ne pozabimo na občutljive tačke psov in mačk, blazinice na njih lahko hitro razpokajo in zakrvavijo. Marsikdo bo sicer dejal, da raje zamenja uničeni tlakovec, kot da bi si ogulil koleno. Kaj pa druge uporabne alternative?

Odlična alternativa in pomoč pri poledici so lahko veje iglavcev, ki jih položite na poledenela mesta. Tako boste zavarovali te predele in ljudi opozorili nanje. 

Talno gretje

Izjemno dobra izbira, s katero se boste izognili posipavanju, je, da pod tlake namestite talno gretje. Letos bo sicer za ta podvig verjetno že prepozno, a naj ta ideja morda ostane za prihodnje leto. Svetujemo vam, da s talnim gretjem poskrbite za varen dostop do hiše in vašega avtomobila. Stroški take investicije ne segajo ravno v nebo, zagotovo pa vam bo prihranila marsikatero nesrečo.

Grob pesek

Odlična alternativa soli je tudi grob pesek. Ta je veliko prijaznejši do tlakovcev in asfalta, pa tudi do drugih površin, denimo lesenih. Pesek bo resda zmrznil, a bo njegova groba površina vsaj delno preprečila popolno poledenelost in nevarne padce.

Dreamstime
Pesek bo odlična zaščita na poledenelem cestišču.

Pepel

Na hišnih dovozih, parkiriščih za avtomobile in drugih površinah se lahko pred poledico učinkovito obranite tudi z lesnim pepelom. Pepel bo preprečil številne zdrse, ne bo pa poškodoval tlakovcev, asfalta, teras in balkonov. In spomladi ga boste z obilico vode preprosto izprali.

Pred nevarnimi padci vas bo obvarovala predvsem dobra obutev, ki naj ima gumijast in narezljan podplat. 

Žagovina

Vsi tisti, ki ste za ogrevalno sezono pripravljali drva, imate žagovine verjetno na pretek. Na prvi pogled je to odpadek, ki ničemur ne koristi, vendar vas lahko obvaruje pred nevarnimi poškodbami. Žagovina je tudi povsem neškodljiva za tlake, asfalt, lesene opaže, balkone in terase. Uporabite jo lahko prav tako za zaščito okrasnih gredic ter potk v vrtovih, sadovnjakih in še kje.