Možnosti za trčenje so neznatne, a bo asteroid 2018 LF16, kot so ga poimenovali astronomi, »poskušal« večkrat. 2018 LF16 v dolžino meri kar 213 metrov, odkar ga »poznamo,« pa se bomo z njim pobližje spoznali 8. avgusta 2023, opozarjajo pri vesoljski agenciji Nasa. Na srečo dodajajo, da je verjetnost, da nas bo tokrat zgrešil, kar 99.9999967-odstotna.

Kljub zanemarljivi, praktično neobstoječi verjetnosti trčenja, pa vseeno obstaja razlog za zaskrbljenost. Nevarnost predstavlja zlasti zaradi same velikosti in velikega števila »potencialnih datumov,« na katere nas bo, upajmo, samo oplazil. Kot so izračunali pri Nasi, je teh datumov, ko bi 2018 LF16 lahko trčil v naš planet, kar 62. Po 8. avgustu 2023 se bo vrnil 3. avgusta 2024, nato se nam bo spet približal 1. avgusta 2025. Če bi nas kljub neznatnim možnostim vendarle zadel, bi bile zaradi njegove velikosti posledice uničujoče, saj bi v Zemljo treščil z rušilno močjo približno 50 megaton, torej močjo ruske bombe »Car«, ki jo imenujejo tudi »kraljica vseh bomb.« Gre za največje in najmočnejše jedrsko orožje, ki smo ga kadar koli detonirali na tem planetu.

»Nekateri asteroidi so zelo veliki, zaradi česar bi ob morebitnem trčenju z Zemljo povzročili veliko uničenje, a je njihovo število v našem osončju razmeroma majhno, več kot 90 odstotkov pa smo jih najbrž že odkrili. Nobeden med njimi ne predstavlja tveganja za trčenje,« pa so v nekoliko bolj pomirjujočem tonu pojasnili pri Evropski vesoljski agenciji.