Pristanek

Danes zvečer poseben dogodek, zaradi katerega se Nasi tresejo kolena

J.P./STA
26. 11. 2018, 10.10
Posodobljeno: 26. 11. 2018, 10.22
Deli članek:

Na Marsu bo danes predvidoma pristalo robotsko plovilo Insight ameriške vesoljske agencije Nasa, ki bo raziskovalo notranjost rdečega planeta.

Profimedia
To bo prvi pristanek Nasinega plovila na planetu po letu 2012, ko je tam pristal Curiosity.

Nasini znanstveniki so priznali, da so v zadnjih dneh pod stresom, saj je pristanek najbolj negotov del 993 milijonov dolarjev vrednega projekta.

Insight so na pot poslali maja, svojo okoli sedem mesecev dolgo potovanje pa bo glede na načrte sklenil okoli 21. ure po srednjeevropskem času. Pristanek, ki ga bodo lahko ljubitelji vesolja spremljali v živo, naj bi trajal sedem minut.

Osrednja naloga plovila bo nadzorovanje različnih potresov in tresljajev na planetu, da bi tako lahko podrobneje spoznali skrivnosti, ki so pod skorjo, in ugotovili več o nastanku Marsa.

Nervoza znanstvenikov

Več kot polovica od 43 poskusov, da bi Mars dosegli z robotskimi plovili, je bilo sicer neuspešnih, zato je nervoza znanstvenikov utemeljena.

"Zavedamo se, da ne smemo jemati Marsa za samoumevnega. Mars je zahteven," je ocenil eden od vodilnih pri Nasi Thomas Zurbuchen.

"Hkrati sem popolnoma navdušen in živčen," je ocenil vodja projekta Insight pri laboratoriju za reaktivni pogon v Pasadeni Tom Hoffman.

Njegova ekipa je sicer več let premlevala vse možne scenarije, kaj bi lahko šlo narobe, a še vedno obstaja dvom. "Naredili smo vse, s čimer lahko zagotovimo uspeh, ampak nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo," je dodal.

Pod skorjo

Cilj misije je odkriti značilnosti, ki se skrivajo pod skorjo planeta. Zaenkrat so se namreč raziskovalne misije osredotočile predvsem na površje Marsa, kot na primer njegove kanjone, vulkane in zemljo.

Insight bo pristal na peščenem delu planeta, ki ga znanstveniki sicer ocenjujejo za dolgočasnega, a je lokacija pomembna. Sonda na treh nogah bo namreč ostala tam, kjer bo pristala, z Zemlje pa je ni mogoče nadzorovati ali usmerjati, pristanek bo popolnoma avtomatiziran.

Zurbuchen je Insight označil za unikaten projekt, ker so na sondi nameščeni instrumenti, ki so jih priskrbele evropske vesoljske agencije. Med drugim so na njem različni seizmografski instrumenti, vrtalniki ter merilci temperature in vetra.

Skupaj bodo ti instrumenti preučevali geološke procese na rdečem planetu in skušali izrisati neke vrste tridimenzionalni zemljevid notranjosti planeta. Tako bodo lažje razumeli delovanje notranjosti Marsa in tudi njegovo površino. Z ugotovitvami bodo lažje razumeli še nastanek planeta, kar bi pripomoglo tudi k razumevanju nastanka Zemlje.