Pritlikavec

Na robu našega osončja se potika skrivnostni »Škrat«

S.R.
7. 10. 2018, 13.14
Deli članek:

Astronomi so med stikanjem za hipotetičnim planetom, ki bi se znal skrivati na robu našega osončja, odkrili drugo astronomsko telo.

Profimedia
Simbolična ilustracija.

Novemu nebesnemu telesu z imenom 2015 TG387 so nadeli vzdevek »Škrat« (Goblin). Odkritje je v reviji Astronomical Journal objavilo Središče za male planete, ki deluje pod okriljem Mednarodne astronomske zveze.

»Škrat« se Soncu v periapsidi, torej točki, ki je najbližja središču eliptičnega tira, približa na 65 astronomskih enot, pri čemer ena astronomska enota pomeni razdaljo med Soncem in Zemljo. Astronomi poznajo samo dve nebesni telesi z od Sonca še bolj oddaljenimi periapsidami. To sta planetoid z imenom 2012 VP113 pritlikav planet Sedna. Znanstveniki sicer že dolgo domnevajo, da se na robu našega osončja skriva na tisoče podobnih teles, a jih je zaradi velike razdalje zelo težko opaziti. 2015 TG387 so lahko odkrili šele zdaj, ko se je v svoji orbiti najbolj približal Soncu. Okoli naše zvezde sicer potuje kar 40.000 let, po navedbah astronomov pa ga naša trenutna tehnologija približno 99-odstotkov tega časa sploh ne bi zaznala.

Carnegie Institution for Science
Od Sonca je oddaljen 65 astronomskih enot.

Ta majhna telesa, ki se nahajajo daleč v senci Neptuna, zunanjega planeta v našem sončnem sistemu, imajo vsa podobno ekscentrične orbite. Njihove periapside se »čez palec« namreč nahajajo na isti točki na nebu, zaradi česar številni astronomi domnevajo, da na njihove tire vpliva nekaj večjega. V zadnjem desetletju zato mrzlično iščejo dodatne dokaze o obstoju hipotetičnega devetega planeta oziroma planeta X, ki bi lahko bil od Sonca oddaljen tudi več sto astronomskih enot. Za planet X trenutno ni nobenega trdnega dokaza, a so računalniški modeli pokazali, da bi njegov obstoj lahko pojasnil stabilnost »Škratove« tirnice.

Carnegie Institution for Science
Orbite nebesnega telesa z vzdevkom "Škrat," planetoida 2012 VP113 in pritlikavega planeta Sedna.