Povprečni Avstrijec se na leto z vlakom, tramvajem ali podzemno železnico vozi 2255 kilometrov, s čimer so Avstrijci pristali na prvem mestu med državami Evropske unije. Slovenci za naši severnimi sosedi krepko zaostajamo, saj je povprečni Slovenec leta 2016 z vlakom opravil zgolj približno 300 kilometrov. Povprečje v EU je sicer 1090 kilometrov.

Kot so ob tem sporočili iz Avstrijskega prometnega kluba (VCÖ), se v celotni Evropi največkrat z vlakom vozijo Švicarji, ki na leto opravijo 2610 kilometrov.

avstrijski vlak, salzburg
Profimedia
Avstrijci večkrat uporabljajo železniške povezave.

Znotraj EU se je po številu prevoženih kilometrov leta 2016 na drugo mesto za Avstrijo uvrstila Češka, kjer tamkajšnji prebivalci z vlakom prevozijo 1860 kilometrov. Sledijo jim Francozi s 1555 kilometri.

Nemci na leto opravijo 1370 kilometrov, Madžari 1095 kilometrov, Italijani 975 kilometrov in Slovaki 700 kilometrov. Na koncu seznama so državljani Litve s 100 kilometri ter Malta in Ciper, kjer pa sploh nimajo železniškega prometa.

hitri vlak, TGV, Francija, železnica
Profimedia
Tudi v Franciji je vožnja z vlakom priljubljena.

V EU se sicer povprečno devetkrat več kilometrov prevozi z avtomobilom kot z železnico. Ob tem na Dunaju poudarjajo, da kdor z avtomobilom prevozi tisoč kilometrov, povzroči za 15-krat večjo onesnaženost s CO2, kot bi jo, če bi se vozil z vlakom.