Najbolj strupena riba

Na pomoč, napadel me je morski zmaj

T.D.
27. 7. 2018, 21.20
Deli članek:

Zgodi se hitro – nič hudega sluteč v morski vodi naletimo na neljubega prebivalca morja. Kaj lahko storimo sami, da zadeve ne poslabšujemo?

Profimedia
Morski zmaj oziroma morski pajek je najbolj strupena riba v Jadranskem morju, zadržuje pa se v plitvi vodi, pogosto se skriva v pesku.

Nevarnost na plaži ne preži le v obliki sonca, ampak tudi v morski vodi, ki ima svoje zanimive, a tudi neljube prebivalce. Če se vam je slučajno primerilo, da sta vas v vodi zbodla škarpena ali morski zmaj (mnogi mu rečejo tudi morski pajek), prizadeto mesto potopite v vročo vodo, ki naj ima od 50 do 60 stopinj Celzija. Pomaga tudi, če nanj položite vroč obkladek ali približate kak vroč predmet, morda celo plamen vžigalnika. Strup teh živali je namreč termolabilen in se ob vročini deaktivira. Prizadeto mesto v vroči vodi namakajte čim dlje oziroma tako dolgo, kolikor zdržite. Priporočljivo je vsaj pol ure, še bolje pa je to početi še dlje, saj se strup le tako zares uniči.

V Jadranskem morju so med plavalci pogosti tudi ožigi meduz in morskih vetrnic. V tem primeru morate nemudoma iz vode in poskrbeti za mesto ožiga. Če se meduzine lovke še vedno oprijemajo kože, jih odstranite, vendar ne s prsti, temveč s pinceto, ali pa uporabite rokavico. Če ožigalke ostanejo na koži, se sproščanje strupov nadaljuje, kar poveča pekočo bolečino. Nato kožo dobro izperite z morsko vodo, nikakor s sladko, saj to lahko reakcijo še poslabša.

Najbolje je, če imate pri roki kis, s katerim rano izperete tako, da jo polijete, ali pa vanj namočite košček gaze in ga na prizadetem mestu nežno držite pol ure. Kis lahko nadomestite z limoninim sokom ali sodo bikarbono, vendar ju ne vtirajte v boleči predel. Alkohola ne uporabljajte! Potem ko ste ustavili delovanje strupov, je čas, da jih odstranite s kože. Priporočljiva je uporaba brivske pene, ki jo odstranite z britvico, ker pa tega po navadi ni v bližini, lahko rano zdrgnete s peskom ali pa jo potresete z moko in jo nato previdno postrgate. Na rano namestite hladilni obkladek.