Astrologija

Na koga bo mrk najbolj vplival in koliko časa?

Bern Jurečič
27. 7. 2018, 14.45
Posodobljeno: 27. 7. 2018, 14.46
Deli članek:

Mrki so. In so vedno bili. In tudi bodo – verjetno vse dokler bo svetilo naše sonce. Kajti brez njega mrka ni ...

Dreamstime
Staro pravilo, ki drži: pri mrku »nekaj mrkne in naredi prostor nečemu drugemu«.

Mrki so vedno burkali domišljijo. Ker si je človek prizadeval razumeti dogajanje okrog sebe, si je pojave (strelo, mrk, povodenj, rast rastlin, bolezen ...) razlagal po svoje, nastali so številni miti, po geografskih in časovnih območjih različni.

Čim bolj nenavadni so bili pojavi, tem bolj se jih je človek bal. Nastala so žrtvovanja bogovom in druge prakse, pripovedi, pravila, pregovori.

Mrki so bili med najbolj nerazumljivimi pojavi v njegovem svetu in so zato skoraj povsod dobili fatalno, usodno noto. Kako bi si človek lahko zamišljal, da se mrki pojavljajo le zato, ker se tri krogle v morju nekega niča postavijo v vrsto in je pri tem ena v napoto drugi ...

Novi časi prinašajo nove izzive. O mrkih vemo zadosti, da niso več nekaj posebnega, so oštevilčeni in izmerjeni za naprej in nazaj, lepo porazdeljeni v Sarosova zaporedja, in tako za vsakega vemo, kje bo, kdaj in koliko časa.

Tam, kjer je viden, mrk »deluje« bolj kot tam, kjer ga ni videti. Se pravi, da bo imel tokrat vpliv tudi na naše kraje. Na koga? Na območje v celoti prav gotovo, vprašanje je le, v katerih segmentih življenja bomo to lahko opazili.

Deluje lahko tako na entitete, na primer narode, države, korporacije, združenja, kot na posameznike. Ne na vse, na nekatere bolj.

Na osebni ravni bo najbolj vplival na rojene na začetkih stalnih znamenj (bike, leve, škorpijone in vodnarje, pa še to ne na vse) ter vse tiste, ki imajo v prvih desetih stopinjah teh znamenj ključno pomembne elemente svojega rojstnega horoskopa, na primer ascendent ali Luno.

Oglejmo pa si še področja, na katerih je več verjetnosti, da se bo posameznikom res kaj zgodilo oziroma premaknilo.

OVEN (od 21. 3. do 20. 4.)

Profimedia
Oven

Lunin mrk se bo zgodil na področju perspektive in prijateljstev, kar za vas pomeni prevetriti svoja pričakovanja in namene, morda še najbolj v smislu porabe časa in uskladitve svojih namenov tako z realnimi zmožnostmi kot z interesi drugih. Vaša ustvarjalna žilica je usmerjena v nove izrazne možnosti, v kaj takega, česar se še nikoli niste lotili. Pojavili se bodo taki interesi, ki bodo na videz zadovoljevali veliko vaših pričakovanj ali potreb, a se je vseeno dobro malo ustaviti in premisliti položaj.

BIK (od 21. 4. do 20. 5.)

Profimedia
Bik

Mrk prinaša umikanje nečesa pred nečim drugim, kar prihaja. Bo to pomenilo pomembne premike, morda višjo stopnico na karierni poti, kakšno pomembno (pa čeprav doživeto čisto v sebi, intimno) zmago, morda priznanje? Seveda ne ta teden, tokratni mrk širi časovni okvir kar zelo daleč, saj gre za najdaljšega med mrki daleč naokoli. Spremembe, ki jih prinaša, se časovno lahko raztegnejo tudi na leta ...

DVOJČKA (od 21. 5. do 20. 6.)

Profimedia
Dvojčka

Mrk se bo tokrat odvil zelo blizu točki obrata Merkurja v retrogradno smer, zato ne bo šel mimo neopažen, saj ste znak pod vladavino Merkurja. To prinaša nujo po neki spremembi v sistemu, pa če gre za odnose z ljudmi ali za informacijski sistem, recimo dilemo, kaj komu reči in česa ne. Vsekakor ne drži, da se lahko reče vse, kar vam pade na pamet in se vam zdi zanimivo; drugi ne mislijo tako, na vas pa je, da to spoznate.

RAK (od 21. 6. do 22. 7.)

Profimedia
Rak

Mrk se bo pri vas lotil polja vrednotenja, tudi financ, neugodni T-kvadrat pa s puščico kaže na področje zamisli, načrtov, perspektive in prihodnosti, torej na področje, ki ga raki, lepo varni v svoji školjki, kjer se da vsaj na videz mirno preždeti življenje do konca, nimate najraje. Nekaj bo treba premakniti, narediti korak. Težnja k učinkovitosti in sprejemanje naukov od drugih, ki imajo več izkušenj, se nakazujeta kot možen izhod iz nakopičene napetosti.

LEV (od 23. 7. do 22. 8.)

Profimedia
Lev

Mrk se bo odvil na vašem »polju drugih«. Nedvomno vas tam še nekaj čaka in to bo treba storiti v naslednjega pol leta ali raje malo več. Sprejeti, ceniti druge in njihov prispevek, med njimi predvsem tiste, ki so vam najbližje. Ste morda najbolj »mogočni« prav v odnosih z njimi? Ste kdaj opazili, da jim to ni všeč ali da jih boli? Rešitev se kaže v boljši organizaciji in drugačnem odnosu do tistih, ki ne segajo v vaše višave.

DEVICA (od 23. 8. do 22. 9.)

Profimedia
Devica

Ko se mrk zgodi v dvanajstem polju, vas lahko dregne tam, kjer bi najmanj radi – to je polje brezpogojnega sprejemanja, in to pri vas, ki imate tako radi vse lepo »pošlihtano«, celo do take mere, da svoj red plasirate v okolico in se (tudi s kritiziranjem) borite, da bi ta red veljal tudi za druge, kajti »potem bi bilo vse tako, kot mora biti«. Vprašanje je, ali boste sposobni opustiti ta svoj princip in se prilagoditi novim potrebam. Težko bo uskladiti vse skupaj, nekaj bo moralo potrpeti.

TEHTNICA (od 23. 9. do 23. 10.)

Profimedia
Tehtnica

Tokratni mrk bo vznemiril peto in enajsto polje vašega horoskopa, obe pa govorita o moči, energičnosti, vitalnosti, akciji (četudi morda samo mentalni), ustvarjalnosti in premiku z mesta, ki, čeprav je morda udobno, ne zagotavlja dobre perspektive. To si morate ustvariti sami ali pa vsaj sodelovati in pokazati voljo za to, tudi če se cilji zdijo previsoki. V pomoč vam bodo seniorji, starši, zgodovina ali pa varno okolje, iz katerega boste odhajali v bitke.

ŠKORPIJON (od 24. 10. do 22. 11.)

Profimedia
Škorpijon

Za vas mrk odpira dilemo uspeh in kariera ali varnost in domače okolje. Če so se zadeve nakopičile na področju doma, staršev, posesti ali nepremičnin (in škorpijoni ste znamenje, ki zna dopustiti kar veliko tega kopičenja, seveda pod pretvezo, da imate vse lepo pod kontrolo ...), ne bo čudno, če bo na takem področju počilo. Preboj bo potem odprl nova polja, morda bolj sproščena, morda pa jasna in perspektivnejša za odnose v prihodnje.

STRELEC (od 23. 11. do 21. 12.)

Profimedia
Strelec

Da do mrka in Merkurjevega obrata pride prav na področjih znanja, informacij in odnosov, je zelo zanimivo –morda zato, ker vsemu temu namenjate preveč ali premalo pozornosti? Zna biti, da vas doletijo neke informacije o povsem novem pogledu, ob čemer bo treba marsikaj v glavi bistveno spremeniti; k sreči ste dovolj prilagodljivi, da to lahko storite, tudi če gre res za velike spremembe.

KOZOROG (od 22. 12. do 20.1.)

Profimedia
Kozorog

Mrk se bo zgodil na polju financ, stabilnosti, vrednosti. Morda boste spoznali pravo vrednost kakšne osebe, ne glede na to, ali je ta nižja ali višja od tiste, ki ste ji jo pripisovali v svojem prepričanju. Vsekakor bi si bilo dobro pred kakšnimi preobrati ali ključnimi odločitvami vzeti dan za premislek, da vam kasneje ne bi bilo žal.

VODNAR (od 21. 1. do 18. 2.)

Profimedia
Vodnar

Zadnji letošnji mrk se bo pripetil prav pri vas, in če pogledamo v horoskop tistega trenutka, vas bo usmerjal k odnosu jaz – drugi, z dovolj jasno noto, da je treba poudarek dati tudi stvarem, ki za vas, usmerjene izrazito naprej, niso več pomembne, a so vseeno še prisotne. Seveda je čisto možno, da boste vse spet poskušali rešiti (odpraviti) na hitro, ne da bi se kaj ustavljali pri tem, a puščica bo usmerjena v nujo po tem, da se ustavite in pomislite tudi na to, kako stvari dojemajo drugi. Spremembe na silo nikoli niso dobre. Če drugega ne, od vas odvračajo tiste, brez katerih ne morete uspeti.

RIBI (od 19. 2. do 20. 3.)

Profimedia
Ribi

Tudi pri vas se bo delovanje mrka dotaknilo odnosov z drugimi, a ne tako, da bi morali tu narediti kaj ključnega. Bolj bo šlo za sprejemanje, pri čemer ribe naj ne bi imele težav, a v resnici gre točno za to – je morda narobe, da (se) prepuščate? Bi bilo vseeno bolje, če bi kdaj posegli v dogajanje, preden se odločite za beg? Ste po drugi strani morda požrtvovalni brez rezerve – v času, ki narekuje, naj se posvečamo samo tistim, ki to zaslužijo ali nas prosijo, plačajo, nas pooblastijo, ne pa kar vsepovprek? Rešitev se kaže v prijateljih, ki jih je dobro poslušati, pa v logiki in odločnosti; tu ste ribe praviloma bolj prikrajšane ...  

Brez panike

Vsekakor tokratnega mrka ne pričakajte s paniko, saj ni potrebna. Že v soboto bo življenje teklo naprej in spet se bomo posvečali vsakodnevnim eksistenčnim, vzgojnim in še drugim zadevam, da ne govorimo o »ključnem globalnem problemu današnjega časa« – vladi, ki je še vedno nimamo. Zatorej lep zvezdni pozdrav vsem!