PRVAK

Kdo je res alfa samec?

Sonči Nered-Čebešek
18. 7. 2018, 21.15
Deli članek:

Najboljši v vsem. Nepremagljiv. Moški, ki ima vse, ob katerem se ostali manjvredneži počutijo bedno. Tako pogosto opisujejo alfa samce.

Dreamstime
Pozitivnih posledic uporabe moškega ega skorajda ni, je pa veliko negativnih.
Mihael Žmahar: »Prišel čas za heroja. Moškega, ki ne vrednoti sebe in drugih na podlagi dosežkov, ampak na podlagi obstoja in duhovne globine. Moškega, ki uporablja svojo moč za to, da povzdigne šibkejše od sebe in jih zavaruje. Moškega, ki zna priznati svoje šibkosti in se kljub njim počutiti samozavestnega. Moškega, ki si želi, da so vsi okoli njega srečni. Takšen moški ne bo šibkejšim od sebe nikoli dal občutka, da so manj vredni, ali jim kakorkoli spodkopaval osebnosti. Ne, Heroj ni alfa. Heroj niti ne potrebuje potrditve, da je alfa. Ker se zaveda, kdo je, brez te nepotrebne kategorizacije.«

arhiv svet 24
Mihael Žmahar

Daje vtis, da se je rodil zato, da s svojim obstojem predstavlja ideal drugim, ki nimajo enakih sposobnosti kot on.

Ob bok se mu lahko postavita samo še dva druga moška: James Bond, ki je tako in tako najboljši, in Aleksander Veliki, ki je osvojil pol sveta. In še to samo takrat, ko se ne pojavijo skupaj v isti sobi. Drugače pa je alfa moški tisti, ki mu pripada najvišja stopnička življenja, s katere nato kraljuje in pokroviteljsko svetuje vsem ostalim, za katere pa ve, da nikoli ne bodo prilezli tja, kamor je prilezel on. Polbog. Najmočnejši volk v gozdu, ki ima moč nad preostankom krdela. 

PRENAPETI BIKI

V knjigi Heroj karizmatične prihodnosti pa avtor Mihael Žmahar prav alfa samce postavi na mesto, ki jim gre. Razkrije namreč ozadje veličastno-romantičnih splošno sprejetih oznak, ki se jih držijo.

»Resnica je, da svet zaradi alfa moških razpada, ne pa napreduje. Ta svet je prepoln bikov s trdimi rogovi, ki se zaletavajo drug v drugega in dokazujejo svojo moč. Moških, ki so zanetili vojne in zlomili gospodarstva. Moških, ki so zaradi lastnega ega ustvarili orožje in ga tudi uporabili. Zakaj? Ker tako merijo, kdo ima večjega,« pravi in nadaljuje: »Na koncu gre pri alfa moških samo za to, kdo je večji car. Ne zanima jih nič drugega kot oni sami in njihove lastne potrebe. Ker jih je njihov ego prepričal, da so več vredni od ostalih. Kakšna iluzija! Nihče ni več vreden od nikogar. Pred Vesoljem smo vsi enaki. Pa če si alfa ali omega. Čas je, da moški razumejo, da smo vsi v istem loncu. Da je čas, da se hierarhične lestvice izbrišejo. Da ne gre za to, da zmaga posameznik, ampak da zmagamo vsi. Če smo vsi v istem loncu, ko izgubi nekdo ob tebi, izgubiš ti.«

ČAS ZA HEROJE

Skrajni čas je torej, da se preneha ustvarjati ego profil alfa moškega. Kajti vsi smo alfe – če je ta oznaka že potrebna. In če pogledamo v ozadje delovanja alfa moških, spoznamo, da je ena izmed njegovih posledic vedno poniževanje šibkejših od njih. Česar ta svet trenutno resnično ne potrebuje. Kajti že tako in tako je preveč moških z opranimi možgani, ki so jih alfe prepričali, da so nevredni in nesposobni.