Dosjeji SFRJ

Nikola Kavaja – lovec na Tita

M.V./Novice Svet24
18. 7. 2018, 20.15
Deli članek:

Ugrabil ameriško letalo in ga poskušal strmoglaviti v zgradbo Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije.

kurir

Nekdanji srbski terorist številka ena Nikola Kavaja, se je rodil leta 1932 na Kosovu. Kavajev ded je služil kot perjanik (osebni stražar) črnogorskega kralja Nikole I. Po drugi svetovni vojni se je zaposlil v vojski in se v Pančevu izšolal za pilota. V vojski je Kavaja obupal nad komunizmom in postal njegov nasprotnik. Junija 1953 je sprožil eksplozijo v skladišču goriva v Somborju, pobegnil in zločin podtaknil nesrečniku, ki je bil nato obsojen na smrt. Vseeno so ga zaradi dezertacije oblasti prijele pri poskusu bega v Avstrijo in ga obsodile na 18 let zapora.

Po štirih letih za rešetkami je pobegnil čez avstrijsko mejo, Dunaj pa ga je le premestil v ameriško vojno bazo, kjer je vstopil v službo ameriške obveščevalne agencije Cia. Kavaja je vohunil, ovajal in ubijal za Američane. Njegova glavna tarča pa je bil Josip Broz - Tito.

Profimedia
Josip Broz - Tito

Po neuspelih poskusih v 60. in v začetku 70. let je mednarodno iskani terorist skoval doslej najbolj nor načrt, ki se ga ne bi sramoval niti Osama bin Laden, in si pridobil mednarodno slavo. Leta 1979 je namreč v New Yorku ugrabil potniško letalo Boeing 727 z namenom, da se z njim strmoglavi v zgradbo centralnega komiteja v Novem Beogradu. Kot je dejal kasneje, je s tem želel pokazati, »kako se je treba žrtvovati in boriti proti simbolom komunizma«.

Kavaja se v kabini potniškega letala ni uspel približati Jugoslaviji. Nad Atlantikom so ga prestregli ameriški lovci in ga prisilili, da je pristal na Irskem. Oblasti so ga nato izročile ameriškim pravosodnim organom in Kavaja je bil obsojen na 45 let zapora, a jih je odsedel le 20. Leta 1997 se je vrnil v Srbijo, kjer je 11 let kasneje tudi umrl.