Akantolipan

Mehiški paleontologi našli novega dinozavra

R.T.
16. 6. 2018, 11.45
Deli članek:

Paleontologi so ugotovili, da pred leti odkriti fosili na severu Mehike pripadajo novi vrsti dinozavrov, ki so regijo naseljevali pred več kot 80 milijoni let.

Wikipedia
Nodozaver Borealopelta, ki so ga našli leta 2011 v Kanadi, je bližnji sorodnik Akantolipana.

Acantholipan gonzalezi, kakor so poimenovali novo odkrito vrsto, je ena izmed najstarejših odkritih vrst orjaških plazilcev, ki so pred več deset milijoni let naseljevali naš planet. Primerek, ki so ga paleontologi odkrili leta 2011 je star 85 milijonov let, kar pomeni, da gre za najstarejši najden primerek v regiji.

Po osmih letih raziskav, so študije fosilov razkrile, da gre za nov rod nodozavridov, vrste z močnimi keratinskimi oklepi in nevarnimi bočnimi izrastki. Paleontologi predvidevajo, da je najden primerek bil mlad – velik je bil “le” tri metre in pol, tehtal pa naj bi nekaj več kot pol tone.

Ime Akantolipan je sinteza starogrške besede akantos, ki pomeni hrbtenico ter Lipan, ki je ime indijanskega plemena, ki je naseljevalo območje, kjer so našli fosile.

Akantolipan se od bližnjega sorodnika Nodozavra razlikuje po daljših in bolj poudarjenih keratinskih izrastik na prednjih nogah.