Vreden milijarde?

Najbogatejšega nogometaša na svetu ni v Rusiji

Ž.K. / Novice Svet24
15. 6. 2018, 09.05
Posodobljeno: 15. 6. 2018, 09.09
Deli članek:

Nekdanji francoski reprezentant je denar, prislužen z nogometom, pametno vložil in se izredno hitro vzpenja po lestvici najbogatejših zemljanov.

GFBiochemicals
Flamini, Sean Penn in njegov poslovni partner Pasquale Granata.

Reuters
Ronaldo, Messi in kompanija glede financ v hrbet gledajo še nekomu. Za klub Leicester City namreč igra Faiq Bolkiah, nečak brunejskega sultana, čigar premoženje je ocenjeno na 20 milijard evrov.

Brez skrbi, tako Ronaldo kot Messi in Neymar bodo danes med izbranci, ki bodo s svojim nogometnim znanjem poskušali svojim državam zagotoviti mesto svetovnega prvaka na prvenstvu v Rusiji. A ne glede na to, koliko golov bodo zadeli in sponzorskih pogodb podpisali, bodo finančno le težko konkurirali francoskemu nogometašu, ki ga niti ni na seznamu reprezentantov. Štiriintridesetletni Mathieu Flamini, ki je na vrhunci kariere igral za Milano in Arsenal ter osvojil tri angleške ligaške pokale in naslov italijanskega državnega prvaka, je letošnjo sezono zaključil v španskem prvoligašu Getafeju. Kljub zelo solidni in tudi finančno uspešni karieri pa nogomet ni tisto, zaradi česar se Flamini pojavlja na lestvici najbogatejših ljudi na svetu.

Koliko je vreden Flamini?

Pred leti je namreč skupaj s prijateljem Pasqualejem Granatom ustanovil podjetje GF Biochemicals, katerega glavni cilj je proizvodnja snovi, ki bi zmanjšala odvisnost človeštva od nafte in plastike. Sodelovanje z izobraževalnimi institucijami, kot sta univerza v Pisi in Milanu, je obrodilo sadove in danes je podjetje vodilno na trgu, ki je vreden kar 30 milijard evrov. Kolikšna je realna vrednost podjetja, je težko opisati. Medtem ko Flamini sam svoje bogastvo ocenjuje na skromnih 20 milijonov evrov, strokovnjaki menijo, da je njegov delež v hitro rastočem podjetju že zdaj vreden kar 7,5 milijarde evrov.

Skrb za okolje

Levulinska kislina, ki se pridobiva s pomočjo biomase, se lahko uporablja v kozmetiki, pri izdelavi razmaščevalcev in drugih čistil, aditivih za gorivo, izdelavi embalaže. 

Nogometaš je pred časom svoj pohod v poslovni svet opisal takole: »Ko sem leta 2008 prišel igrat v Italijo, sem srečal Pasqualeja, postala sva dobra prijatelja, vedno sva se pogovarjala, da se bova skupaj lotila nečesa zanimivega. Čez čas sva slišala za levulinsko kislino. Gre za molekulo, ki jo ameriški energijski oddelek uvršča med 12 molekul s potencialom, da zamenjajo bencin v vseh njegovih oblikah. Strokovnjaki so nama povedali, da je levulinska kislina prihodnost in da gre za področje, na katerem bi lahko prišla do pomembnih odkritij in tudi uspeha. Po nekaj mesecih sva prišla do tehnologije, s katero je moč levulinsko kislino proizvajati na industrijski ravni – torej poceni in učinkovito. To sva tudi patentirala. Smo prvo in tudi edini podjetje na svetu, ki to počne. Levulinsko kislino pridobivamo s pomočjo lesnih odpadkov, koruznih odpadkov ...«

Zelena prihodnost našega sveta je torej v nogometaševih rokah. Čeprav podjetje GF Biochemicals posluje odlično in se širi po vsem svetu, pa Flamini še vedno veselo brca žogo. Sezono je zaključil v Getafeju, ki je v španski ligi zasedel osmo mesto, kljub 34 letom pa naj bi si želel do jeseni poiskati nov klub.