Japonke, natikači, sandali

Ali poletna obutev res škodi zdravju?

Zoran Franc/Novice Svet24
9. 6. 2018, 15.10
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 07.24
Deli članek:

Če so nekoč med poletnimi obuvali kraljevali »cokle« in sandali z usnjenimi jermenčki, so danes med popularnejšimi japonke; te že nekaj let kraljujejo med poletnimi natikači. Vendar tako o enih kot o drugih strokovnjaki menijo, da niso primerni za hojo.

Dreamstime
Tri do pet mesecev na leto v povprečju v Sloveniji nosimo japonke, kar sicer še ni razlog za preplah glede resnih poškodb.

Moda poletnih obuval je seveda pestra, in če se boste sprehodili po ulici, boste opazili pisano izbiro obutve, v kateri se znajdejo nikoli prežvečene »allstarke«, japonke, natikači, sandali z jermeni, balerinke, tekaški copati, lesene »cokle« ... Skratka, karkoli boste obuli, ne bo narobe. Vendar je še zlasti poleti pomembno, kako kakovostne čevlje nosimo in ali naša noga »diha«, ali ji obutev zagotavlja udobje in varnost. Ali je res tako?

Dreamstime
Zaradi neortopedskega podplata lahko občutite bolečine v nogah, kolkih in hrbtenici.

TRAJNE DEFORMACIJE

Dolgo nošenje japonk lahko povzroči bolečine v podplatih, kolenih ter celo v kolkih in zadnjici. Privede lahko do trajnih deformacij, ki se lahko odražajo tudi v poškodbah hrbtenice.

Strokovnjaki menijo, da smo v japonkah prisiljeni delati krajše korake. To vodi do bolečin v spodnjem delu noge, neudoben podplat pa povzroči zadebelitev kože na peti.

MEHKI IN TANKI PODPLATI

Strokovnjaki opozarjajo, da bi se bilo predvsem natikačem, japonkam in balerinkam smiselno odpovedati. Trojica je odlična za kratek sprehod do plaže, nič ne bo narobe, če jih boste obuli pred odhodom na bazen ali v savno ter se obuti vanje oprhali po treningu na fitnesu. A če je pred vami daljša hoja, raje izberite primernejšo obutev, saj mehak in spužvast podplat, na primer pri japonkah in natikačih, stopalom ne daje nobene opore. Zaradi mehkega podplata se stopala med hojo obračajo navznoter, kar pri daljših razdaljah izzove bolečine v peti, v loku stopala, na mehkem delu okoli prstov in tudi v mišicah. Izjemno tanek in povsem raven podplat balerink pa stopal ne varuje pred mehanskimi poškodbami, po navadi tak material tudi ne diha.

KAJ VSE TRPI?

Trikotni trak v obliki črke v, ki ob podplatu sestavlja japonko, ali zgolj trak čez nart povzročita, da med hojo krčimo prste. Zaradi tega se mišice tetive preveč napenjajo, kar lahko povzroči razvoj tendintisa, vnetja ahilove tetive, ki se kaže sprva v blažji, sčasoma pa v močnejši bolečini in oteklini. Pri nošenju natikačev in japonk se tudi trudimo, da ob tla ne udarjamo premočno, in to negativno vpliva na našo hojo, saj je prisiljena, koraki pa so posledično krajši. Strokovnjaki menijo, da lahko dolgoročno nošenje japonk povzroči celo poškodbe hrbtenice.

Dreamstime
Tudi pri natikačih je treba modro izbirati.