Rdeči polži

Začenja se boj za reševanje zelenjave

Z.F./Novice Svet24
29. 4. 2018, 17.01
Deli članek:

Zelenjava že lepo poganja na vrtu, prebudili pa so se tudi številni vrtni prebivalci, med njimi polži. Veste, kako jih varno odpraviti? V nadaljevanju preverite nekatere ekološke rešitve in polže uspešno omejite.

dreamstime
rdeči pol

Po mnenju vrtnih strokovnjakov se boste polžev najlažje znebili tako, da jih boste v zgodnjih jutranjih urah začeli redno pobirati. Da jih boste lažje ulovili, jim pod deske nastavite vabe v obliki narezanega krompirja ali jabolk, te naravnost obožujejo. Uspešno pa jih lahko ulovite tudi na sveže pivo. Kozarec do polovice napolnite s pivom, nato pa ga posadite v zemljo, da bodo lahko polži zlezli vanj.

POSTAVITE JIM PREPREKE

Polži težko preplezajo prepreke na vrtu in mnogih tudi ne marajo. Zato strokovnjaki svetujejo, da na vrtne poti nasujete kremenove peske, ob mejnih področjih s travnikom ali živo mejo pa nasujte apno. Apno v tem času nikakor ne spada na vrt, zato ga tam ne uporabljate. Vstop na vrt bo polžem preprečila tudi groba žagovina. Prav tako pa ne marajo bakrenih ali pocinkanih plošč, s katerimi lahko zagradite vrt. Ta rešitev je sicer nekoliko draga, a za vas imamo namig. Poiščite stare pocinkane žlebove, ki so že odslužili svojemu namenu, in z njimi ogradite vrt.

Dreamstime
Polži povzročajo veliko škodo na pridelkih pa tudi na mladih rastlinicah.

NIKAR S SOLJO

Mnogi kot najbolj učinkovito metodo uporabljajo sol. A ta še zdaleč ni tako učinkovita, kot si mislite. Sol v vrtu zelo slabo vpliva na mikroorganizme, podobno kot apno, prav tako pa spremeni kislost zemlje. Strokovnjaki pravijo, da polži, ki prečkajo področje s soljo na vrtu, takoj odložijo vsa jajčeca, s tem pa povzročijo dodatno škodo. V zakup je treba vzeti tudi to, da polž, ki prečka področje s soljo, ne bo nujno poginil, temveč se bo le močno slinil in skril, nato pa nadaljeval svoj pohod.

Dreamstime
Jež je polžev naravni sovražnik, zato mu na široko odprite vrata vašega vrta.

NARAVNI SOVRAŽNIKI

V naravi najdemo številne živali, za katere so polži prava poslastica. Med njimi so ježi, belouške, slepci pa tudi krastače. Če živite na kmetiji, si omislite indijske tekačice – race, ki bodo z velikim užitkom pojedle polže, zelenjavo pa pustile pri miru.