Pomembna opravila

A vaša kosilnica že veselo kosi?

Z.F./Novice Svet24
29. 4. 2018, 12.55
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 10.27
Deli članek:

Načeloma se je košnja že začela, pa vendar vas želimo opozoriti na najpomembnejše stvari, ki jih morate preveriti na vaši kosilnici, če želite, da boste še dolgo lahko negovali svojo zeleno trato.

Dreamstime
Po vsaki uporabi je obvezno čiščenje podvozja, saj bo drugače nož hitreje top, okovje pa porozno.

Ne pozabite preveriti in pregledati tudi svečke. Ta je lahko kriva, da motor vaše kosilnice ne želi peti.

Kosilnico je pred vsako sezono smiselno preveriti, na njej kaj zamenjati in morda tudi popraviti. Da bo košnja le v užitek, smo pripravili kratek seznam, ki vam bo omogočil hiter pregled sestavnih delov in vam pokazal stanje kosilnice.

OČISTITE ZASUŠENO TRAVO

Kosilnico je dobro po vsaki uporabi temeljito očistiti. Če tega niste naredili ob koncu lanske sezone, vam svetujemo, da to storite zdaj. Za ohišje in zunanji del motorja uporabite debelo vpojno krpo. Če je umazanija trdovratna, si pomagajte z WD-40, ki ga popršite na umazano površino, nato pa obrišite. Za čiščenje spodnje strani kosilnice boste potrebovali nekaj orodja. Odlična izbira bo pleskarska lopatica, s katero boste preprosto in hitro očistili zasušene ostanke, a previdno: kosilnico dvignite dovolj visoko, da boste dosegli umazanijo. Dobro je, da rezervoar za bencin ni prepoln, saj bo v nasprotnem primeru bencin začel iztekati. Če je rezervoar za gorivo in olje skoraj prazen, lahko kosilnico obrnete tudi na stran, kjer ni rezervoarjev, in tako preprosteje očistite podvozje.

Dreamstime
Ne pozabite preverjati olja, saj lahko tvegate uničenje

MENJAVA OLJA

Za pregled boste plačali od 60 do 100 evrov, pregledali pa bodo uplinjač, vžigalni sistem, glave valja, rezila (čiščenje in brušenje), menjavo filtrov, vžigalne svečke in olje … Se izplača ali lahko to storite sami?

V večini primerov je dovolj, če olje v kosilnici zamenjate na dve do tri leta, če se ne ponašate ravno z zelenico, ki je večja od nogometnega igrišča. Ko se odločite, da boste zamenjali olje, morate tako kot pri avtu najprej odstraniti staro. Najprej preverite, ali ima kosilnica poseben vijak za olje na spodnji strani ob nožu. Če tega vijaka nima, boste morali olje odtočiti skozi odprtino, v katero se olje doliva. Vsekakor preverite navodila, v katerih je postopek menjave oziroma dolivanja zagotovo opisan. Pozor, olje je treba zamenjati samo pri kosilnicah, ki jih poganja čisti bencin. Če točite mešanico, menjava ni potrebna.