Izbira je vaša

Odvisnost ni to, kar se zdi

S.N.Č./Novice Svet24
27. 4. 2018, 20.05
Deli članek:

Odvisnost je beseda z negativnim predznakom. Nanjo gledamo kot na nekaj, česar se moramo v življenju izogibati. Toda to v resnici ni stanje, ki ga je treba izboljšati in popraviti.

Profimedia
Odvisnost ni nekaj, kar bi vplivalo na nas in česar bi se bilo treba bati.

ps
Katja Mihelčič: »Na vse izbire sveta morate pogledati nevtralno, brez obsodb in vrednotenj. Le tako bo vsaka vaša izbira zgolj izbira brez kakršnegakoli vpliva.«

Z odvisnostjo pogosto povezujemo stvari, ki imajo za nas negativni predznak: cigarete, alkohol, sladkor …

In ker imajo te stvari negativni predznak, menimo, da tega ne bi smeli vključevati v svoje življenje. Ob tem si ustvarimo še prepričanje, da nam te stvari škodujejo.

IZBIRA JE VAŠA

V bistvu nam nobena stvar sama po sebi ne more škodovati ali povzročiti kakšnega posebnega stanja. Če pride do določenega stanja ali bolezni, je to zgolj zato, ker ste to izbrali vi oziroma ste zadevo tako interpretirali, to pa ni povezano z določeno snovjo ali početjem. Stvari same po sebi nimajo ne pozitivnega ne negativnega predznaka. Vse, kar se dogaja v povezavi s tem, je zgolj zato, ker smo mi tako izbrali in zrežirali.

Intuitivna svetovalka Katja Mihelčič je zgornje misli utemeljila. »Nekdo vsak dan poje tri jabolka. Enega za zajtrk, drugega po kosilu in tretjega za večerjo. Druga oseba pa vsak dan pokadi tri cigarete. Eno, ko se zbudi, drugo po kosilu in tretjo pred večernim filmom. Ker ta oseba vsak dan kadi cigarete, bi jo lahko označili za tobačnega odvisnika, a bi morali tudi prvo osebo po istem kriteriju označiti za odvisnika od jabolk.

Torej lahko vidite, da ima beseda odvisnost za vas negativen predznak in jo povezujete zgolj s stvarmi, ki jih interpretirate kot negativne. Ker pa ima jabolko za vas pozitivni predznak, se vam ne zdi nič narobe, da ga nekdo uživa vsak dan in to večkrat. Za odvisnost običajno poimenujete stanje, ki nastane zaradi delovanja določenih stvari, ki imajo negativni predznak, kar naj bi po vašem mnenju puščalo tudi negativne posledice v vašem življenju. Odvisnost za vas gotovo nima pozitivnega predznaka, čeprav ta ne more pustiti posledic, ki se jih bojite.«

DVA VIDIKA

Isto stvar lahko pogledamo z drugega vidika. Jabolko in cigareta sta samo izbiri. Gre za nevtralni izbiri, skozi kateri se vaša bit izkuša. Vredni sta popolnoma enako in nimata ne pozitivnega ne negativnega predznaka. V tem primeru tudi čutite, da lahko ti dve izbiri kadarkoli vključite v svoje življenje in tudi kadarkoli izključite. Ne moreta imeti posledic, saj sta nevtralni. »Če se ob tem, ko določeno zadevo uživate, pojavijo zdravstveni problemi, vedite, da se ti niso pojavili zaradi tega, ker tisto uživate, ampak zgolj zato, ker ste to določeno zdravstveno stanje izbrali na nezavedni ravni,« je dejala Katja in dodala: »Večina ljudi dandanes meni, da kajenje povzroča raka. Ta trditev se je porodila že davno, a ni več znano, kje. Ker je človeški um zelo zanimiv in mora za vse najti logično razlago, je nastala trditev, da kajenje povzroča raka. Seveda obstajajo tudi znanstveni dokazi, ampak kot smo že rekli: dokažemo lahko čisto vse, kar želimo. Obstajajo znanstveni dokazi, da je veganstvo bolj zdravo od mesojedstva, in obstajajo znanstveni dokazi, da je mesojedstvo bolj zdravo od veganstva. Treba se je vprašati, zakaj se ljudje mučimo z nekim nepotrebnim predalčkanjem.«

Beseda odvisnost torej popolnoma izgubi pomen, ko nehamo neko zadevo interpretirati z negativnim predznakom. Takrat se je ne bojimo več in na nas ne more več vplivati. Dokler pa nas je strah njenega vpliva, dejansko deluje na nas.