Zakopani milijoni ekscentrika

Že četrta žrtev smrtonosnega lova za milijonskim zakladom

S.R.
26. 2. 2018, 12.25
Posodobljeno: 26. 2. 2018, 13.25
Deli članek:

Ekscentrični milijonar, skrivnostna pesem, zakopano zlato v vrednosti dveh milijonov ameriških dolarjev ter štiri življenja, izgubljena v lovu na bogastvo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na lovu za razvpitim zakladom, ki ga je pred leti domnevno zakopal ekscentrični milijonar Forrest Fenn, so umrle že štiri osebe, kljub temu nihče ne ve, ali je zaklad resničen, ali pa gre za potegavščino.

Fenn je nekdaj dejal, da je svoj razvpiti lov za zakladom uvedel predvsem za to, da bi otroci končno prenehali s sedenjem na kavču in igranjem videoiger.

Trgovec z umetninami Fenn je nekje na območju Skalnega gorovja leta 2010, kot trdi sam, nekje med mestom Santa Fe v zvezni državi Nova Mehika na jugu države in kanadsko-ameriško mejo na severu, zakopal bronasto skrinjo, v kateri se skrivajo zlatniki, zlato v kepah, starodavne kitajske figurice iz žada in dragoceni žlahtni kamni, vse skupaj v ocenjeni vrednost dveh milijonov ameriških dolarjev. Ekscentrik je razkril še, da je zaklad zakopal na nadmorski višini 1500 metrov, v svojo knjigo spominov pa je zapisal 24-vrstično kriptično pesem z devetimi dvoumnimi namigi glede natančne lokacije bogastva.

Če gre verjeti Fennovim navedbam, ki na svoj elektronski naslov domnevno prejme približno 100 pisem na dan, za njegovim zakladom stika več kot 65.000 ljudi.

Že četrta žrtev pohlepa

Junija lani je med pohodništvom po nacionalnem parku Yellowstone izginil 53-letni Jeff Murphy. Po obsežni iskalni akciji, ki je vključevala številne reševalne ekipe, pse, konje in celo helikopter, so njegovo truplo našli na dnu skalnatega pobočja, ki se dviha približno 2130 metrov nad reko Yellowstone. Policisti so takrat dejali, da ni šlo za samomor, vendar niso želeli podati nobenega drugega pojasnila.

Prejšnji teden je na dan končno prišla resnica, potem ko je lokalna medijska hiša v zvezi z Murphyjevo smrtjo vložila zahtevek po dostopu do informacij javnega značaja. V policijskem poročilu je jasno zapisano, da je Murphy umrl med lovom za Fennovim zakladom. Murphy je tako že četrti lovec na zaklade, ki je pehanje za domnevnim bogastvom ekscentrika plačal z življenjem. Pred tem so življenje izgubili že Randy Bilyeu, Paris Wallace in Eric Ashby.

Čeprav so mnogi dvomljivci prepričani, da zaklad ne obstaja in da gre za velikansko potegavščino, namenjeno publiciteti, so pristojni organi zaradi vrste z njim povezanih smrti Fenna pozvali, naj ta »smrtonosni lov« končno odpove. Milijonar jih zaenkrat ne želi poslušati.