NOVI TRENDI

Kako urejena pa je vaša omara?

Zoran Franc / Novice Svet24
25. 2. 2018, 19.13
Posodobljeno: 15. 6. 2023, 19.42
Deli članek:

Danes so vgradne garderobne omare od tal do stropa in od stene do stene samoumevne. Skoraj ni novega ali na novo opremljenega stanovanja, v katerem ne bi našli vsaj ene take omare z veliko shranjevalnimi površinami.

Arhiv Novice Svet24
Omislite si lahko odprto omaro. Ne pozabite na obešalnike in police. Razmislite o postavitvi.

Če želimo kar najbolje izkoristiti prostor, moramo dobro premisliti in načrtovati, kako urediti notranjost omare, ne smemo pa pozabiti nameniti pozornosti tudi kakovosti materialov in izdelave. Omara bo namreč dolgo ostala na izbranem mestu.

Funkcionalna razporeditev

O funkcionalni ureditvi notranjosti omare težko govorimo na splošno, ker je odvisna od potreb in navad uporabnika. Velja le pravilo, da si v zgornji polovici omare uredimo prostor za obešanje, v spodnji pa police in predale. Čisto na vrhu lahko predvidimo polico za shranjevanje stvari, ki jih redko potrebujemo, kot so sezonska oblačila, potovalna oprema in podobno. Pri ureditvi prostora za obešanje je pomembno, da določimo primerne višine za različna oblačila. Pri odločanju med policami in predali naj imajo prednost predali, saj so uporabnejši, omogočajo lažji dostop in večjo preglednost, poleg tega jih lahko v celoti zapolnimo. Priporočljivo je, da pred nakupom garderobne omare naredimo shemo notranje ureditve, saj najbolje poznamo svoje potrebe in navade. Velja priporočilo, da za obešanje predvidimo minimalno tekoči meter prostora na osebo.

Razlika med omarami v kuhinji in ostalih prostorih je ta, da imajo kuhinjske na vidnem mestu vgrajene pečice. Idealne so tudi za ločevanje kuhinjskega dela od jedilnega z nizkimi vgradnimi predalniki.

Koliko predalov potrebujemo

Predali se kot oprema omar pojavljajo šele zadnja leta, prej so prevladovale police. V predale pospravimo drobnarije, ki jih je težko urediti na polici, zato naj imajo dodatne pregrade, ki olajšajo pregled nad stvarmi. V predale je najbolje shranjevati tudi vse manjše kose oblačil, denimo spodnje perilo, nogavice in modne dodatke. Če je omara globoka 50 centimetrov ali več, je predal boljša rešitev tudi za shranjevanje drugih zloženih oblačil, saj zadnji del polic zaradi slabše dostopnosti pogosto ostaja prazen. Zelo uporabni so predali s steklenim licem, da takoj vidimo, kaj je v njem spravljeno. Če nam predal ne ustreza, je na voljo izvlečna polica.