Novost

Iz Fursa opozarjajo na dodatne poenostavitve

T.L.
26. 2. 2018, 12.27
Posodobljeno: 26. 2. 2018, 12.30
Deli članek:

Podpisna komponenta za fizične osebe, ki se v sistem eDavki registrirajo z uporabniškim imenom in geslom, ni več potrebna.

Profimedia
Fizične osebe, ki se v sistem eDavki registrirajo z uporabniškim imenom in geslom, lahko po novem oddajo obrazce brez podpisne komponente.

Iz Finančne uprave RS obveščajo o novosti v sistemu eDavki. Fizične osebe, ki se v sistem eDavki registrirajo z uporabniškim imenom in geslom, lahko namreč po novem oddajo obrazce brez podpisne komponente. V tem primeru lahko uporabljajo katerikoli operacijski sistem in brskalnik na računalnikih, tablicah in pametnih mobilnih telefonih, sporočajo iz Fursa.

Spomnimo: na Fursu so v preteklim tednih veliko pozornost namenjali spodbujanju davčnih zavezancev za oddajo vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane preko sistema eDavki. Omenjeno vlogo je letos oddalo 240.288 zavezancev, od tega 40.196 (16,73%) elektronsko prek sistema eDavki. Elektronsko je vlogo oddalo 82,5 % več zavezancev, kot leto poprej, ob tem navajajo na Fursu.

Novost pomeni, da lahko omenjena skupina zavezancem oddaja dokumente prek sistema eDavki na kateremkoli operacijskem sistemu in brskalniku na računalnikih, tablicah in pametnih mobilnih telefonih.

Dovolj že uporabniško ime in geslo

Eden izmed razlogov za množičnejšo uporabo eDavkov je poenostavljena registracija. Od decembra 2017 se lahko fizične osebe registrirajo v eDavke zgolj z uporabniškim imenom in geslom. Kljub poenostavitvam so imeli nekateri zavezanci pri elektronski oddaji obrazca težave pri namestitvi vtičnika in podpisne komponente. Njihova namestitev je namreč odvisna od tega, kakšen operacijski sistema in spletni brskalnika uporablja posameznik. Če je kdo hotel oddati obrazec preko službenega računalnika, pa je lahko naletel na težave, ker ni imel administracijskih pravic za namestitev podpisne komponente.

Na podlagi omenjenih izkušenj zavezancev so na Fursu omogočili za fizične osebe, ki v sistem eDavki vstopijo z uporabniškim imenom in geslom (torej brez certifikata), oddajo dokumentov brez podpisne komponente. Za vse ostale uporabnike eDavkov (vse fizične osebe z dejavnostjo, pravne osebe in tudi fizične osebe, ki za uporabo eDavkov uporabljajo certifikat) pa še vedno velja, da lahko oddajo dokumente le s podpisno komponento.

Omenjena novost pomeni, da lahko ti zavezanci oddajajo dokumente prek sistema eDavki na kateremkoli operacijskem sistemu in brskalniku na računalnikih, tablicah in pametnih mobilnih telefonih.