predrzno

Turki ne bodo spoštovali premirja v Siriji

B.K.
26. 2. 2018, 10.43
Posodobljeno: 26. 2. 2018, 10.48
Deli članek:

Varnostni svet združenih Narodov je v soboto soglasno sprejel enomesečno premirje po vsej Siriji, s čimer bi omogočili dostavo humanitarne pomoči in evakuacijo ranjencev. Turčija je odločitev deklarativno podprla, a dejala, da ne velja za njeno operacijo prodi Kurdom, na severu Sirije. Kurdska oborožena milica YPG, je medtem sporočila, da bo premirje spoštovala.

Profimedia
Turški tanki v sirskem kantonu Afrin, ki ga nadzirajo kurdske sile.

»Pozdravljamo odločitev, ki jo je sprejel Varnostni svet ZN, kot odgovor na poslabšanje humanitarnega stanja po vsej Siriji,« so zapisali na turškem zunanjem ministrstvu, a so dodali, da bo  Turčija »še dalje odločna v boju proti terorističnim organizacijam, ki ogrožajo ozemeljsko celovitost in politično enotnost Sirije,« s čimer ima v mislih kurdsko oboroženo milico YPG, ki nadzoruje večinsko kurdsko poseljene dele v severni Siriji.

Prejšnji mesec je namreč turški režim začel z vojaško operacijo proti kurdskim oboroženim enotam v Sirski regiji Afrin, na severovzhodu države.

Reuters
Turško topništvo obstreljuje tarče v Afrinu.

YPG, ki jo Turčija smatra kot teroristično enoto, je medtem sporočila, da se bo premirja držala, saj želi omogočiti humanitarni pomoči, da »pomaga tistim, ranjenim v napadih turške države in njenih podpornih tolp.«

Iz poveljstva YPG so še sporočili, da se premirja ne bodo držali, ko pride do boja z Islamsko državo.

YPG je sicer osvobodila več kot tretjino sirskega ozemlja izpod okupacije Islamske države.

Syria Live Map
Predstavniki Kurdskih sil in Sirske vojske v Afrinu.