Mraz in sneg

FOTO in VIDEO: Burja, sneg ter zaprte šole in vrtci

T.L./STA
26. 2. 2018, 09.13
Posodobljeno: 26. 2. 2018, 09.38
Deli članek:

Pri sosedih zima povzroča nevšečnosti in sproža navdušenje: v Rimu se po šestih letih veselijo snega, v Trstu piha burja s 130 km/h, na severu države pa se spopadajo s hudim mrazom, ki ga je prinesel ledeni sibirski veter.

STA
Domačini so navdušeni nad snegom, hkrati pa priznavajo, da nanj niso pripravljeni.

Medtem ko zima z nizkimi temperaturami in vetrom kaže zobe pri nas, vreme navdušuje in tudi spravlja v slabo voljo naše sosede. V sosednjem Trstu, kjer jih je konec tedna "bičala" burja, se neugodno vreme nadaljuje, davi so namreč izmerili minus 6 stopinj Celzija, sunki burje pa so dosegali hitrosti do 130 kilometrov na uro. 

Italijanska prestolnica Rim se je danes zbudila pod snežno odejo, ko je tla prekrilo nekaj centimetrov snega. Grozi tudi poledica, zato bodo šole tam danes zaprte. Od drugod po Italiji poročajo o hudem mrazu in vetru.

V Rimu, kjer imajo okoli nič stopinj Celzija, je začelo snežiti kmalu po 2. uri zjutraj, prebivalci, ki tega pojava v večnem mestu niso videli že od leta 2012, pa na družbenih omrežjih že objavljajo fotografije zasneženih mestnih znamenitosti. Županja Virginia Raggi je ustanovila skupino za koordinacijo čiščenja snega, rimske šole in vrtci pa bodo danes zaprti.

STA
Zapadlo je malo snega, vendar so ga vseeno veseli.

Šole so zaradi snega in mraza zaprli tudi v nekaterih delih hribovite dežele Abruci v osrednjem delu Italije.

Na severu države pa se spopadajo s hudim mrazom, ki ga je prinesel ledeni sibirski veter. V Benetkah je ta v nedeljo porušil enega od stebrov na mostu Ponte della Liberta, ki povezuje Mestre z Benetkami. Most je bil do večera zaprt za promet v obe smeri. Steber se je zrušil na električni kabel tramvajske povezave, tako da je bila tudi ta več ur prekinjena, dodaja Ansa.

STA
Po šestih letih je Rim pobelil sneg.