Utelešenje zla

Vatikanu primanjkuje izganjalcev hudiča, povpraševanje je preveliko

S.R.
26. 2. 2018, 09.50
Posodobljeno: 26. 2. 2018, 09.54
Deli članek:

V Vatikanu so domnevno uvedli nov program usposabljanja za eksorciste, saj beležijo skokovito rast povpraševanja po duhovnikih, usposobljenih zna poročju obsedenosti z demoni.

Profimedia
Hudiču na stežaj odpirajo vrata vedeževalci.

Sicilijanski duhovnik in usposobljen izganjalec hudiča Benigno Palilla je za uradno vatikansko trobilo Radio Vatikan dejal, da se je povpraševanje po duhovnikih, usposobljenih za eksorcizem, v zadnjih letih potrojilo ter da v Italiji letno zabeležijo 500.000 primerov, ko zbegani ljudje potrebujejo njihove usluge.

Porast je pripisal vse večji priljubljenosti prerokov in vedeževalcev, ki radi polagajo karte za tarot ter ki »hudiču in obsedenosti na stežaj odpirajo vrata.« Vendarle je poudaril, da gre v številnih primerih vzrok za obsedenost dejansko iskati v duhovnih ali psiholoških težavah.

Profimedia
Vatikan je Mednarodno zvezo eksorcistov uradno priznal leta 2014.

Palilla je hkrati izrazil zaskrbljenost nad številnimi duhovniki, ki se z izganjanjem hudiča ukvarjajo kljub pomanjkanju izkušenj.
»Eksorcist samouk zagotovo dela napake. Še več, potrebuje vajeništvo, kot ga potrebujejo številni drugi strokovnjaki,« je dejal. V katoliškem izobraževalnem inštitutu Pontifical Athenaeum Regina Apostolorum v Rimu bodo tako aprila organizirali teden dni trajajoč mednarodni tečaj s področja izganjanja hudiča, namenjen »temeljitemu premisleku o temi, ki pogosto ostane zamolčana in je kontroverzna.«

Vatikan je leta 2014 tudi uradno podprl Mednarodno zvezo eksorcistov, s tem pa prakso izganjanja hudiča priznava tudi kanonsko pravo. Kljub temu lahko v skladu s tem pravom eksorcisti obsedenim rit sprašijo le, če to predhodno odobrijo višji duhovniki. Mednarodno zvezo eksorcistov je sicer ustanovil nekdanji glavni vatikanski izganjalec hudiča oče Gabriele Amorth.