Mobilna verzija
21:33 19. avgust 2018

Čistila povzročajo huda obolenja pljuč

Novice Svet24
Zoran Franc / Novice Svet24
0

Čistila, ki jih kupujemo v trgovini, vsebujejo strupene kemikalije, ki škodujejo pljučem in povzročajo številne pljučne in kožne bolezni ter v najhujših primerih tudi raka. Jih boste še zmeraj veselo pršili po stanovanju?

čiščenje oken

Okna lahko očistite že s kisom in malo detergenta. Foto: Profimedia

Čistilom je smiselno nameniti nekoliko več pozornosti, kot smo morda mislili. Ni pomembno le, da dobro očistijo površine, čemur so sicer namenjena, vprašati se moramo tudi, kako vplivajo na naše zdravje. Zaradi nevarnih kemikalij in parfumov, ki jim jih dodajajo in se sproščajo včasih tudi po več dni, lahko resno ogrozijo naše zdravje. Znanstveniki so celo ugotovili, da vsakodnevna izpostavljenost čistilom, ki traja več kot uro in pol, na pljuča vpliva tako, kot bi pokadili 20 cigaret. Še posebej ranljiva skupina v tem primeru so ženske, ki, roko na srce, še vedno večkrat poprimejo za krpo kot moški. V znanstveni raziskavi so ugotovili, da se ženska pljuča po občutljivosti razlikujejo od moških in so za nevarne kemikalije in strupe dovzetnejša. Zato v prihodnje razmislite, s čim boste čistili stanovanje.

Naše babice niso uporabljale toliko čistil, kot jih uporabljamo danes, a so kljub temu živele v čistih domovih, ob uporabi čisto preprostih čistil, narejenih doma.

ČISTILKE SO NAJBOLJ IZPOSTAVLJENE

Raziskava, ki so jo izvedli na Norveškem, je pokazala, da imajo ženske, ki do trikrat na teden čistijo stanovanje, do 12 odstotkov manj težav z obolenji dihal in pljuč kot ženske, ki to opravilo opravljajo vsak dan. Tako se je čistilkam, ki so v stiku z nevarnimi čistili vsak dan, kapaciteta pljuč v obdobju od treh do pet let zmanjšala za kar 7,1 mililitra izdihanega zraka. Medtem ko se je ženskam, ki stanovanje čistijo trikrat ali večkrat na teden, kapaciteta pljuč zmanjšala za 4,3 mililitra predihanega zraka.

EKOLOŠKA ALI DOMAČA ČISTILA

Da bi preprečili nevarnost zbolevanja za pljučnimi obolenji, ki jih povzročajo čistila, strokovnjaki priporočajo uporabo ekoloških čistil ali čistil, ki jih pripravite doma. Ekološka čistila so varna tudi za okolje in ne škodujejo hišnim ljubljenčkom. Ne vsebujejo nevarnih kemikalij in, kar je najpomembnejše, so prijazna koži in pljučem.

Značke: čistila , obolenja

Vaš prispevek