RAZSTAVA

Rdeči noski: smeh je objem, ki žgečka

M.Ž. / Dolenjski list
22. 2. 2018, 21.30
Posodobljeno: 22. 2. 2018, 21.35
Deli članek:

V avli Kulturnega centra Janeza Trdine so odprli fotografsko razstavo dela Rdečih noskov, skozi objektiv fotografa Srdjana Živulovića, Žige in Boruta Živulovića ter Miloša Vujinoviča.

arhiv
Zbrani na odprtju razstave pošiljajo poljub. Razstava bo na ogled do 7. marca.

Bolnišnični klovni, ki delujejo v društvu Rdeči noski, so profesionalni umetniki, ki poklic klovna opravljajo v specifičnih okoljih. Usposobljeni so za delo v bolnišnicah, ustanovah za ljudi s posebnimi potrebami, zdravstvenih ustanovah, domovih za ostarele in begunskih centrih. K otrokom in odraslim, ki so se posebej ranljivi, pristopijo z odprtostjo, iskrenostjo in humorjem tej jim lajšajo dneve, ki jih morajo preživeti v nedomačem okolju. Vsako sredo dopoldne veselje, smeh, igrivost in pogum prinašajo tudi med otroke in odrasle, ki so nasproti oddelka za otroke v novomeški splošni bolnišnici.

Z leve: Borut Živulović, Eva Škofič Maurer, klovn Aleksander in Žiga Živulović

MED NAJBOLJŠIMI

Klovnesa Eva Škofič Maurer, ambasadorka društva Rdeči noski, je povedala, da se je s fotografom Srdjanom Živulovićem prvič srečala pred šestimi leti, ko se je ves mesec družil z Rdečimi noski na njihovih vizitah, med drugim tudi v Novem mestu. Serija fotografij, ki je nastala takrat, je bila izbrana med deset najboljših po izboru agencije Reuters. »Simpatija med Srdjanom in Rdečimi noski je prerasla v globlje čustvo in željo po trajnem sodelovanju. Simpatija pa ni ostala le pri Srdjanu, ampak se je zgodila tudi z vsemi fotografi agencije Bobo, ki so postali uradni fotografi Rdečih noskov,« je dejala.

Bobo

Z RAZSTAVO SE ZAHVALJUJEJO

Sprejeti fotografa, da jih spremlja ves mesec, ni bila lahka odločitev. Okolje, v katerem delajo, je namreč občutljivo ne le po fizični, temveč tudi po čustveni plati, a že po prvi sobi, je pripovedovala Eva Škofič Maurer, je bilo jasno, da so dobili čudovitega partnerja pri svojem delu. »Z razstavo se želimo Rdeči noski zahvaliti vsem svojim podpornikom, ki obiske klovnov v bolnišnicah in drugih ustanovah podpirajo že 14 let. In ker vas ne moremo povabiti s seboj v bolniške sobe in ker včasih besede povedo premalo, vas virtualno vabimo na ogled našega dela skozi fotografski objektiv,« je povabila.