VLAGA JI UGAJA

Uničite plesen v svoji kopalnici

Zoran Franc / Novice Svet24
2. 2. 2018, 07.02
Deli članek:

Kopalnica je prostor, v katerem je prisotno veliko vlage, zaradi česar se na fugah in v kotičkih ploščic rada začne nabirati plesen. Podobno se zgodi v pralnem stroju, oblačila pa dobijo tudi neprijeten vonj. Kako jo odpraviti?

Profimedia
Plesen se v kopalnici pogosto pojavi zaradi slabega prezračevanja.

Že res, da med prhanjem vklopimo prezračevanje in tako poskrbimo, da čim več vlage posesamo iz prostora. Toda kljub temu jo je še vedno preveč v prostoru, zaradi česar v kotičkih in na kopalniških fugah (posebej silikonskih) začnejo nastajati črni madeži. Podobna nesreča nas pogosto doleti v pralnem stroju, v katerem se plesen skriva v dozirnih posodicah in gumi, ki obdaja vratca. Ne obupajte, saj obstaja kar nekaj preprostih rešitev, ki bodo hitro in preprosto odpravile plesen.

Profimedia
Plesen v pralnem stroju boste hitro očistili z vodikovim peroksidom in limono.

NAD UMAZANE FUGE S KISOM

Verjetno ste že slišali, da kis odlično odstranjuje vodni kamen, zaradi česar je priljubljeno čistilo za kopalnice. Uspešen je tudi pri odstranjevanju plesni, ki se je nabrala na ploščicah in vratih vaše tuš kabine. Priporočamo vam, da za odpravo plesni uporabite alkoholni kis, ki je nekoliko močnejši. Napadena mesta poškropite s kisom in pustite nekaj časa delovati, nato zdrgnite s krpo in po potrebi ponovite. Kis pomaga tudi pri odstranjevanju škodljivih bakterij in razkuževanju, lahko ga dodate tudi pri pranju belega perila. Poskrbel bo, da boste iz pralnega stroja odstranili nevarno plesen, obenem bo perilo pobelil in zmehčal. Dozirno posodo, ki jo je napadla plesen, prav tako popršite s kisom in nato zdrgnite.

Plesni nikar ne dojemajte kot nekaj samoumevnega, saj je lahko zelo nevarna vašemu zdravju.

VODIKOV PEROKSID IN LIMONA

Ta kombinacija mest, na katerih je nastala plesen, ne bo le očistila, ampak bo z njih izprala tudi nadležno sivo barvo. Zlahka boste odstranili ostanke mila in zobne paste, izginile bodo tudi druge nečistoče. Mešanica vodikovega peroksida in limone je odlična za odstranjevanje neprijetnih vonjav, ki se pojavijo v notranjosti pralnega stroja. Svetujemo vam, da si pripravite mešanico iz pol litra vode, 20 mililitrov limoninega soka in 40 gramov sode bikarbone, ki jo nanesete na prizadeta mesta, pustite delovati nekaj minut in nato očistite s čisto krpo.