Zamenjava

Tik pred tem, da sever postane jug: Zemlji se ne piše nič dobrega, pojav pa krepko zamuja

R.T.
1. 2. 2018, 09.12
Posodobljeno: 1. 2. 2018, 09.20
Deli članek:

Magnetno polje, ki nas ščiti pred uničujočimi sončevimi vetrovi, je v zadnjih 200 letih za 15 odstotkov oslabelo.

Profimedia
Ponazoritev učinkovanja magnetnega polja

Kar pa ni brez pomena. Daniel Baker namreč v svojem poročilu piše, da je oslabitev glasnik skorajšnjega obrata. Če gre verjeti glavi laboratorija Univerze v Koloradu, ki se ukvarja z »vesoljsko fiziko«, se bosta pola vsak čas zamenjala. Nekateri kraji bi lahko celo postali nenaseljivi, piše, ker bi klonilo električno omrežje.

Profimedia
Magnetno polje ni statično.

Velika zamuda

To se, kot nas uči zgodovina, zgodi vsakih 200.000 do 300.000 let. A kot ugotavljajo strokovnjaki, obrat zamuja, saj se je zadnji zgodil pred približno 780.000 leti. Satelitski podatki Evropske vesoljske agencije kažejo, da smo morda tik pred obratom. Sateliti namreč nudijo vpogled v jedro našega planeta, od koder izvira magnetno polje. Znanstveniki sicer ne znajo razložiti, zakaj sploh pride do obrata, znajo pa prepoznati znake, ki ga napovedujejo – opisujejo jih kot »nemirno aktivnost«.

Nič dobrega

Kaj nas torej čaka v primeru menjave polov?

Potencialna izpostavljenost sončevim vetrovom, ki bi lahko naluknjali ozonsko plast. Posledice bi lahko bile katastrofalne: odpoved električnih omrežij, sprememba podnebja in več rakavih obolenj. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi v primeru obrata vsako leto zaradi sevanja iz vesolja umrlo 100.000 ljudi – sevanje bi bilo 3- do 5-krat večje od tistega, ki nas dosega skozi ozonske luknje, ki so posledica človeškega ravnanja.

Magnetno polje bi po obratu več tisoč let ostalo oslabljeno.