V načrtu napadi po vsej Evropi

Interpol opozarja: V Italijo vstopilo 50 domnevnih borcev islamske države

S.R.
1. 2. 2018, 08.50
Posodobljeno: 1. 2. 2018, 08.54
Deli članek:

Džihadisti, ki naj bi po podatkih Interpola vstopili v Italijo, so državljani Tunizije, vendar naj bi se v zadnjih letih vsi borili na bojiščih v Siriji in Iraku.

Profimedia
Džihadisti Islamske države.

Interpol je izdal opozorilo, da je na italijanska tla stopilo 50 džihadistov iz vrst islamske države, pri čemer domnevajo, da bodo poskušali doseči druge države po Evropi, poroča britanski Guardian. Močno oslabljeni borci ISIS, ki so na Bližnjem vzhodu v zadnjem letu izgubili večino ozemlja, naj bi za povračilne ukrepe poskrbeli z več napadi na evropski zemlji.

Guardian se pri navedbah sklicuje na poročilo s seznamom domnevnih teroristov, ki naj bi ga Interpol posredoval nacionalnim policijskim organom po vsej Evropi in ki naj bi ga pri časniku videli na lastne oči. Seznam domnevno vključuje 50 teroristov, identificiranih z imenom, priimkom in datumom rojstva, od katerih naj bi bili štirje evropskim obveščevalnim službam že znani. Poročilo naj bi opozarjalo tudi na možnost, da je eden od džihadistov že dosegel jug Francije. Neimenovan uslužbenec, ki deluje na področju boja proti terorizmu, je za časnik dejal še, da naj bi zadevni državljani Tunizije v Italijo prek osrednje sredozemske migracijske poti pripotovali v poletnih in jesenskih mesecih 2017.

Pri Guardianu so podoben seznam teroristov, ki ga je pripravil Interpol, razkrili že pred enim letom. Vključeval je 173 imen domnevnih borcev islamske države, vendar takrat ni bilo nobenih dokazov, da bi kateri od njih stopil tudi na evropska tla. Sicer pa naj bi se na strani samozvanega kalifata v Siriji in Iraku borilo več kot 5000 Tunizijcev.