Menjava na čelu NSi

Matej Tonin želi "nekoliko modernizirati stranko"

G.G./STA
1. 2. 2018, 07.14
Posodobljeno: 1. 2. 2018, 07.26
Deli članek:

Včeraj zvečer je z mesta predsednice stranke NSi odstopila Ljudmila Novak. Po pričakovanju jo je zamenjal Matej Tonin.

Bobo
Je lahko Matej Tonin slovenski Sebastian Kurz? Odgovor bodo prinesle junijske volitve.

“Strank je veliko, a le eni smo krščanski demokrati. Želim si, da bi to stranko peljali naprej v nove zgodbe,” je v svoji zahvali za dolgoletno podporo dejala dolgoletna predsednica NSi Ljudmila Novak. Svet NSi je nato za vršilca dolžnosti predsednika imenoval  Mateja Tonina.

O Toninu je dejala, da je sposoben in pošten človek. “Prepričana sem, da z novo ekipo pride tudi nova energija. Sem za politiko sodelovanja, zato sem prepričana, da bo tudi Matej lahko pri tem naredil korak naprej. Držimo skupaj, saj bomo le tako močni,” je položila na dušo vsem članom stranke. Za konec pa je še dodala: “Vsem hvala za zaupanje skozi celotno obdobje mojega predsednikovanja in hvala, tebi Matej, da si sprejel to, da pelješ ta naš voz naprej.”

Bobo
Kamničan Matej Tonin je od leta 2011 vodil strankino poslansko skupino parlamentu.

Matej Tonin se je v svojem nagovoru uvodoma zahvalil Ljudmili Novak za vso njeno delo. “Pred desetimi leti sva začela delati skupaj. Nam mladim ste zaupali, dali ste nam priložnost in nam pustili, da lahko delamo. Prav tako ste Novo Slovenijo uspeli povezati v močno stranko. Uspelo pa vam je tudi nekaj, kar ni v Sloveniji še nikomur. Izvenparlamentarno stranko ste popeljali nazaj v parlament. Svojo veličino pa ste pokazali tudi danes, ko ključe stranke predajate mlajši generaciji,” je dejal Tonin in dodal, da ostaja zvest ključnim vrednotam krščanske demokracije. “Tako kot doslej bom zagovarjal socialno-tržno gospodarstvo, boljše poslovno okolje in bolj dostopno zdravstvo.  Želim pa tudi nekoliko modernizirati stranko, in sicer bi rad pri tem poudaril digitalizacijo Slovenije, odnos do narave in zdrav način življenja,” je še pojasnil.

Bobo
Ljudmila Novak ni uspela prepričati volivcev, v njenem taboru so razočarani. Kot kaže, je zaostala tudi za Romano Tomc.

Stranko je vrnila v parlament

Novakova je vodenje NSi prevzela leta 2008, sprva kot vršilka dolžnosti, nato pa na izrednem volilnem kongresu tudi s podporo delegatov stranke. Na čelo stranke je stopila po tistem, ko je NSi po takratnih volitvah ostala pred parlamentarnim pragom in je njen prvi predsednik Andrej Bajuk odstopil.

Tri leta pozneje se je stranka pod njenim vodstvom znova uvrstila v DZ. V tistem mandatu je bila Novakova sprva podpredsednica DZ, nato pa je postala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu v vladi Janeza Janše.

Leta 2014 je bila znova izvoljena v DZ, novembra lani pa so ji delegati na kongresu stranke zaupali nov, že 5. dveletni mandat za vodenje stranke.

Mandat Novakove na čelu stranke so med drugim zaznamovala prizadevanja za razlikovanje od SDS, Novakova pa je tudi zavračala sodelovanje s SDS, dokler jo bo vodil Janez Janša. Prav tako je stranka v času, ko jo je vodila Novakova, več naredila na poudarjanju krščansko-demokratski vrednot in poudarjala strpnost, tudi ko je šlo za sprejemanje beguncev. Stranka je na zadnjem kongresu napovedala tudi prizadevanja za vidnejšo vlogo pri oblikovanju stebra zavezništev za novo politiko, bolj demokratično desnico in normalno Slovenijo.

Novakova se je kot edina predsednica parlamentarne stranke podala tudi na zadnje predsedniške volitve, kjer pa je v prvem krogu dobila 7,24 odstotka glasov, mnogi v stranki pa niso skrivali, da so pričakovali več.