Se še spomnite obleke?

Splet razburja nova viralna barvna zagonetka

R.T.
25. 12. 2017, 20.55
Posodobljeno: 25. 12. 2017, 21.11
Deli članek:

Se še spomnite belo zlate oziroma, kot bi dejali drugi, modro črne obleke? Preverite letošnjo barvno zagonetko.

Twitter

Po spletu je zaokrožila nova barvna »uganka«, ki bo kravžljala možgane. Kašne barve je ta omara? Je roza in bela (kar povsem očitno je, če vprašate oči pisca teh vrstic) ali pa modra in siva (kar seveda ni, kot pravijo te iste oči).

Tovrstne razprave glede razlik pri razpoznavanju barv so postale že zvezda stalnica. Leta 2015 se je pojavila znamenita obleka, naslednje leto par sandalov, zdaj pa je na sceno stopila še ta belo roza kredenca.

Če gre verjeti kliničnemu psihologu Pascalu Wallischu iz univerze v New Yorku, so razlike v dojemanju posledica vaših spalnih navad. Možgani morajo ob ogledu posamezne fotografije hitro oceniti, v kakšen okvir je postavljen predmet oziroma kakšno okolje ga obdaja, vključno s tem, ali je dan ali noč. Ker pa te fotografije nudijo izjemno malo kontekstualne opore, se možgani odločijo na podlagi minimalnih informacij, kar pa seveda vodi do zmede. Tako vsaj za primer obleke pravi Wallisch, ki je v svoji raziskavi, v katero je vključil 8084 ljudi, prišel do ugotovitev, da so tisti, ki vstajajo zgodaj, v 11 odstotkih pogosteje videli belo zlato obleko, kot »nočne ptice,« ki so v večji meri videle modro črno obleko. To pojasnjuje s tezo, da prvi, ki na dnevni ravni običajno vidijo več dnevne svetlobe, tudi obleko oziroma v tem primeru omaro »vidijo« pri dnevni svetlobi, možgani nočnih ptic na drugi strani pa predmet »vidijo« pri umetni svetlobi. Znanost glede tega vprašanja seveda ni povsem enotna, Wallischeva pa je zgolj ena od možnih razlag. Pomembneje je vprašanje, kakšne barve je omara?