»Večji kot Rockefeller«

VIDEO: V Beogradu vre zaradi pregrešno dragega božičnega drevesa

R.T.
25. 12. 2017, 14.18
Posodobljeno: 25. 12. 2017, 14.22
Deli članek:

Oblasti v srbski prestolnici so izzvale množičen gnev svojega prebivalstva, ko je v javnosti odjeknila novica, da so za plastično božično drevo na trgu domnevno odšteli 83.000 evrov.

Twitter

Z novico, da je 18 metrov visoko božično drevo, ki ponosno stoji na začetku pešcone na ulici Kneza Mihailova v Beogradu, dejansko najdražje drevo na svetu, je prvi pred nekaj dnevi udaril srbski portal pistaljka.rs. Beograjska »jelka«, sicer plastično drevo, okrašeno z 200 bunkicami, naj bi bila celo kar štirikrat dražja od slovitega drevesa, ki se bohoti pred Rockefellerjevim centrom v New Yorku.

Informacija je izzvala burne reakcije na družabnih omrežjih, zaradi obtožb o korupciji pa so močno na udaru mestne oblasti.
Čeprav beograjski župan Siniša Mali trdi, da se ni zavedal stroškov za letošnjo plastično krasotico, ga je opozicija obtožila sodelovanja v koruptivnih praksah in potratne uporabe javnih sredstev. Petek je bil v Beogradu zato še posebej pester, ko so se v središču mesta pojavili podporniki opozicije s transparenti, kot sta »Sram te bodi« in »Večji kot Rockefeller.«

Mali je sicer zatrdil, da bo pregrešno drago pogodbo razdrl, vendar se je kmalu po začetku vsesplošnega bruhanja ognja javilo tudi podjetje »Keep light«, ki je bilo kot edini kandidat na razpisu za okrasitev mesta za to delo logično tudi izbrano. Dejali so, da že postavljeno drevo poklanjajo meščankam in meščanom v dar.

Sicer pa so Beograjčani svoje nezadovoljstvo nad potratnimi oblastniki izkazali z lastno okrasitvijo, ko so razvpito drevo, imenovano tudi »Siniševa jelka«, zasuli z rolicami toaletnega papirja.