IGNORANCA

Globalno segrevanje je vsekakor resnično

U.K.
25. 12. 2017, 08.03
Deli članek:

Čeprav skorajda vsi znanstveniki opozarjajo na nevarnost, se glede tega naredi zelo malo.

Arhiv
Čeprav večina znanstvenikov meni, da je še čas, da popravimo škodo, ki smo jo povzročili okolju, večina tudi verjame, da tega časa ni veliko.

In najhuje je, da predsednik ene največjih onesnaževalk (ZDA) vztrajno zavrača vsako dejstvo o globalnem segrevanju. Ameriški predsednik Donald Trump velja za enega največjih nasprotnikov ideje o globalnem segrevanju in katastrofalnih posledicah, ki jih ima in jih še bo imelo na naša življenja. Seveda, ZDA spadajo med največje onesnaževalce na svetu, in če bi morali to spremeniti, bi Trump in njegovi podporniki verjetno izgubili precejšnje vsote. Dolgoročno bi sicer z ukrepanjem pridobili, a jih več kot očitno to ne zanima. A poleg Trumpa je še ogromna skupina ljudi, ki ne verjame v globalno segrevanje, zato je Nasa izdala nekaj primerov, ki dokazujejo globalno segrevanje in da smo za dvig temperatur krivi ljudje. Čeprav je že sam graf zgoraj dovolj dober pokazatelj.

Dokazi

Kot prvo, takšnega dviga globalne temperature (in v tako kratkem času – približno enem stoletju) do tega trenutka še nismo zaznali. Od 19. stoletja se je povprečna temperatura dvignila za 1,1 stopinje Celzija. Dvig temperature je nedvomno povzročil ogljikov dioksid, ki smo ga v ozračje spustili v industrijski dobi. Od leta 2001 smo imeli 17 najtoplejših let, odkar merimo letno temperaturo. Leto 2016 je bilo najtoplejše do zdaj. Segrevajo pa se tudi oceani. Oceani so se tako do globine 700 metrov segreli za približno 0,3 stopinje Celzija. Segrevanje je očitno tudi pri izgubi snežne in ledne mase na polih. Antarktika je med letoma 2002 in 2005 izgubila 152 kubičnih kilometrov ledu. Globalno segrevanje se seveda pozna tudi pri ledenikih, ki so se skrčili ali celo izginili povsod po svetu. Opazovanje severne hemisfere je pokazalo, da se sneg topi vse bolj zgodaj. V zadnjem stoletju se je morje dvignilo za 20 centimetrov. Morda se te številke ne zdijo velike, a dejstvo je, da jih je treba opazovati globalno; znanstveniki denimo napovedujejo, da se bo v razmeroma bližnji prihodnosti zaradi podnebnih sprememb moralo preseliti okoli pol milijarde ljudi.