Še zadnjemu so šteti dnevi

Venezuela bo prva država, ki bo ostala brez

J.P.
17. 10. 2017, 09.18
Posodobljeno: 17. 10. 2017, 09.39
Deli članek:

Ko pomislimo na Venezuelo, ledeniki bržda niso prva stvar, ki se nam naslika pred očmi.

Profimedia
Pico Humboldt

A ker precejšen del Južne Amerike "sekajo" velikanski Andi, ledeniki niso pretirana nenavadnost. Do leta 1991 se je Venezuela ponašala s petimi. Do današnjega dne se je obdržal le eden, pa še temu so šteti dnevi. Ko se bo poslovil, bo Venezuela postala prva država v sodobni zgodovini, ki je izgubila vse svoje ledenike.

Umik ledenikov je sprva bil naraven proces, zadnji del 20.000 let trajajočega sosledja dogodkov. A je v zadnjih nekaj letih krepko pridobil na hitrosti. Venezuela naj bi bila izredno dovzetna za podnebne spremembe, saj je večji del njenega prebivalstva razporejen po obalnih in nestabilnih območjih.

Le še 10 odstotkov

S 4.940 metri nadmorske višine Pico Humboldt velja za drugi najvišji vrh Venezuele. Pripada gorski verigi Sierra Nevada de Merida, kjer se je nekoč raztezalo vseh pet ledenikov. Edini, ki se je obdržal, pa še to le kot bleda senca svoje nekdanje veličine, leži v bližini omenjene gore. Ledenik bo povsem izginil v naslednjih desetih, morda dvajsetih letih – danes meri le še 10 odstotkov velikosti, ki jo je imel pred 30 leti.

Kot številne druge države v Južni Ameriki se tudi Venezuela zanaša na "vodo z gora". Strokovnjaki lahko le ugibajo, kako bo z njo, ko ledenikov ne bo več. Žal politična situacija v državi onemogoča kakršnekoli resne raziskave. Satelitski podatki kažejo le, kako hitro se zadnji ledenik topi.