Tradicionalno

Modra kavčina zdaj čaka, da postane vino

Gabrijel Toplak
16. 10. 2017, 21.30
Deli članek:

Kulturni dom in grajsko dvorišče so, kot je zadnja leta že običaj, dodobra napolnili umetniki in drugi obiskovalci, ki se niso mogli upreti niti kulinaričnim dobrotam in vinu.

Gabrijel Toplak
Stiskanja grozdja so se na grajskem dvorišču lotili člani (od leve) Vanč Žižek, Maks Gajšek, Branko Mahorič in Marjan Rap.

Turistično društvo (TD) Vurberk, ki je sicer bolj znano po organizaciji vseslovenskega festivala narodnozabavne glasbe, je minulo soboto že tradicionalno pripravilo razstavo del slikarske kolonije in trgatev potomke najstarejše trte na svetu, ki raste ob grajskem obzidju.

Gabrijel Toplak
Slikarsko kolonijo, na katero povabijo likovnike amaterje, ki po lastnem izboru upodobijo zanimivosti Vurberka, organizirajo zadnjo soboto v juniju.

Še prihodnji konec tedna

Marjan Špingler, vodja društvene likovne sekcije, je povedal, da so 3. slikarsko kolonijo pripravili 24. junija, na njej pa je sodelovalo 49 slikarjev. »Dela, ki po lastnem izboru upodabljajo zanimivosti s tega območja, smo postavili na ogled v kulturnem domu. Razstavo (odprl jo je dupleški župan Mitja Horvat, op. p.) si bo mogoče ogledati še naslednji konec tedna,« je pojasnil. Motiv za likovno ustvarjanje je bilo življenje ob reki Dravi in amaterski ustvarjalci različnih likovnih sekcij so ustvarjali na terenu. »Junija so bili nekaj časa v naravi, do oktobra pa so imeli čas, da svoja dela dokončajo,« je sklenil Špingler.

Med tistimi, pri katerih so razstavljena dela še posebej vzbudila pozornost, je domačin Davorin Skok. Pravi, da ga je pritegnilo prav ustvarjanje na temo domačega okolja, zato se je odločil obiskati razstavo. »Čeprav gre za amaterje, so slike videti zares profesionalne,« je dejal.

Tudi za protokolarne namene

Po končanem delu trgačev je bilo precej zanimivo ob grajskem dvorišču, kjer raste potomka najstarejše trte, in tudi na njem. Vanč Žižek, predsednik tega društva, je povedal, da trto pod budnim očesom skrbnika Jožeta Žižka gojijo že 12 let. »Tokrat je priteklo kakšnih 15 litrov modre kavčine, ki jo pozneje uporabljamo predvsem v protokolarne namene, nekaj pa je prihranimo za pokušino na naslednjem tradicionalnem srečanju,« je dejal. Dogodek so popestrili člani Oldtimer kluba Duplek s starodobnimi vozili, obiskovalci pa so lahko pokusili kulinarične dobrote članic TD Vurberk in vinski pridelek tamkajšnjih vinarjev.