Teodoor

Slovenska pametna ključavnica, ki veliko obeta!

mk
27. 5. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Odlikuje jo preprosta namestitev in prav nič »prilagajanja« vratne ključavnice, zamenjave le-te in vlečenja kablov po obokih vrat.

arhiv Svet24
Nekaj minut in sami bomo namestili pametno ključavnico na svoja vrata.

Skupina inovatorjev je na spletni platformi Kickstarter zbrala dovolj denarja, da bo izdelek predvidoma konec leta zagledal luč sveta.

Pametne ključavnice, ki vrata odklenejo bodisi s telefonom bodisi s čitalcem prstnih odtisov ali radijskim obeskom, so sicer fine, a zahtevajo posege v obstoječe duri. Večje ali manjše, a vseeno. Še najmanj, kar moremo postoriti, je pripeljati (in skriti) kabel okoli podboja in po vratnem krilu do luknje za ključavnico. Enostavno, ko jih ravno menjamo, in težavno, ko jih želimo le dodelati. Recimo mu kar dodatek Teodoor, kajti niti približno ni ključavnica, je posebnež, ker ne zahteva nič od tega. Poleg tega je preprost za namestitev in rabo, kdor pa novosti ne želi, bo vrata še vedno lahko odklepal s ključem.

In vendarle se tega še nihče ni spomnil

Izdelek ima tipala premikanja in na aplikacijo javi, če kdo nasilno vdira. A za to moramo namestiti še vmesnik za omrežje Wi-Fi.

Presenečeni boste, kako preprost in hkrati razumljiv je izdelek. V svojem bistvu naredi to, kar mi naredimo z obračanjem ključa, ko odklepamo vrata. Ključ bo na notranji strani vrat vedno v ključavnici, prek njega pa bomo namestili velik in lično oblikovan »gumb«. Ako ga bomo ročno obrnili, bomo takisto odklenili vrata, prav tako pa je možno z zunanje strani odklepanje s ključem (a le če to omogoča ključavnica). V gumbu sta poleg elektronike še motorček in baterija, ta naj bi zdržala do enega leta, to dvoje pa skrbi za samodejno odklepanje. Kajpada je poskrbljeno tudi za varnost.

V bližini zazna telefon in vrata se odklenejo

Za odklepanje brez ključa poskrbi vmesnik bluetooth. Ko sprejemnik teodoor zazna v neposredni bližini lastnika telefona z vključenim bluetoothom in naloženo ustrezno aplikacijo, zažene motorček. Ta obrne »gumb« ter tako odklene vrata, ko pa telefon ni več v dosegu, jih zaklene. Poleg ključavnice bo mogoče dokupiti vmesnik za brezžično domače omrežje. Ta ni nujen, bo pa dopuščal odklepanje vrat na daljavo, prek interneta. Če smo odkriti, večina slednjega ne bo potrebovala. Dovolj bo že to, da se bodo vrata odklenila, ko bomo stali pred njimi s telefonom v rokah (ali žepu).

Štiri odlike

SAMOZADOSTNOST - Izdelek bo opremljen z zamenljivima litijevima baterijama CR123A, ki naj bi zadoščali za leto dni delovanja. A tudi če zatajita, še vedno lahko odklenemo vrata s ključem!
APLIKACIJA - Vanjo bomo vpisali uporabnike, ki lahko odklenejo vrata, ima pa še cel kup drugih možnosti. A glavna je brezročno odklepanje.
LIČNA OBLIKA - Moderno oblikovani »gumb« bo na voljo v treh barvah, srebrni, črni in zlati.
VARNOST - Da ne bi kdo ukradel povezave in nepovabljen vstopil, so uporabili šifriranje bluetooth povezave, ki se uporablja tudi pri spletnih bančnih transakcijah.