PEDOFIL?

Skrivnostni umor otroške kraljice

uk
27. 5. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Leta 1996 je ZDA pretresel umor šestletne JonBenet Patricie Ramsey. Deklica je bila slavna zaradi nastopov na otroških lepotnih tekmovanjih in je veljala za pravo lepotno kraljico.

arhiv
JonBenet je bila brutalno umorjena v kleti domače hiše v Koloradu.

JonBenet je bila umorjena v noči na 26. december 1996, njeno truplo pa so našli v kleti hiše v Koloradu, kjer je živela z družino. Truplo je v kleti odkril njen oče John Ramsey, približno osem ur zatem, ko so prijavili njeno izginotje. Pred tem so našli pismo, ki naj bi ga pustili ugrabitelji.

Posilstvo
Obdukcija ni pokazala, da je prišlo do dejanskega posilstva, a tudi ni izločila spolnega nasilja nad deklico.

Obdukcija je pokazala, da je JonBenet dobila močan udarec po glavi, zaradi katerega je imela počeno lobanjo, umrla pa je zaradi zadušitve. Morilec je očitno pripravil posebno mučilno napravo iz najlonske vrvi in ročaja pleskarskega čopiča, poimenovano garrote. JonBenet naj bi bila spolno zlorabljena, najverjetneje po smrti, a obdukcijska poročila glede posilstva si niso enotna. Deklica je imela čez usta lepilni trak, roke pa je imela zvezane z najlonsko vrvjo. Mati je še potrdila, da deklica ni bila oblečena v oblačila, ki jih je imela na sebi, ko je odšla spat.

arhiv
Oče John je našel njeno truplo v kleti.

Teorije

1600 ljudi so med preiskavo izprašali policisti v Koloradu.

Starši naj bi najprej našli pismo ugrabiteljev, kar so takoj prijavili policiji, približno osem ur pozneje pa so našli truplo nesrečne deklice. Toda prav člani družine so se v prvi vrsti znašli med glavnimi osumljenci. Predvsem njena mati Patsy in starejši brat Burke. Policija je verjela, da je bilo pismo ugrabiteljev zrežirano, da bi starša policiste speljala stran od Burka. Vendar pa je policija kmalu potrdila, da njen brat ni več med osumljenimi. Leta 1999 je tožilstvo sicer želelo vložiti obtožnico proti očetu in materi zaradi pomoči neimenovanemu morilcu, a se to zaradi pomanjkanja dokazov ni zgodilo.

Na tleh v kleti so policisti našli odtis čevlja, ki ni pripadal nikomur v hiši.

Glede na to poročilo je očitno tožilstvo sumilo, da sta starša vedela, kdo je umoril njuno hčerko, a sta to prikrila. Sum je zato ponovno padel na brata Burka. Leta 2002 je tožilstvo začelo podrobneje raziskovati možnost, da je v klet prišel pedofilski morilec od zunaj in umoril deklico. Leta 2008 so iz državnega tožilstva poslali opravičilno pismo staršema in bratu zaradi obtožb prejšnjega tožilstva. Primer je še zmeraj odprt, za umor še nihče ni bil obtožen.

arhiv
JonBenet z mamo Patsy in bratom Burkom.

Življenje lepotne kraljične

DNK
Dva storilca?
Leta 2016 so forenziki našli kri, ki naj bi pripadala dvema različnima moškima, ki sta za zdaj še neznana in sta najverjetneje vsaj povezana z dekličinim umorom.

JonBenet se je rodila leta 1990 v Atlanti (Georgia) kot najmlajši otrok Patsy in Johna Ramseyja. Brat Burke je bil tri leta starejši od sestre. Leta 1991 se je družina preselila v Kolorado, kjer je mati Patsy hčerko prijavila na prvo lepotno tekmovanje. JonBenet je takoj začela zmagovati, s tem pa tudi polniti naslovnice časopisov. Patsy naj bi nato postala popolnoma obsedena s hčerko in tekmovanji.

Pismo

Prav pismo ugrabiteljev je bilo tisto, ki je policijo najprej prepričalo, da je bil storilec član družine. V pismu so ugrabitelji zahtevali 118.000 dolarjev. Prav to vsoto je prejel John kot bonus za dobro delo v računalniškem podjetju. Poleg tega je bilo pismo napisano na papirju in s pisalom, ki so ju Ramseyjevi imeli v hiši. Eden od strokovnjakov za pisavo je dejal, da verjame, da je pismo napisala njena mati, a nič od tega ni bil dovolj močan dokaz, da bi obtožili starše. Poleg tega ni bilo nikjer nobenih znakov vloma. Starši so namreč poklicali prijatelje in jim povedali, kaj se je zgodilo, in jih prosili, ali jim lahko pomagajo pospraviti po hiši, tako da so ti nenamerno uničili morebitne dokaze. Čeprav storilca še niso našli, pa preiskava še zmeraj poteka in lahko se zgodi, da bomo vendarle izvedeli, kdo je umoril nesrečno JonBenet.

Teorije in osumljenci

Sosed, služkinja in samomorilec
Poleg staršev so bili nekaj časa umora osumljeni še sosed Bill McReynolds, ki se je vsako leto oblačil v božička in tako razveseljeval otroke, nekdanja služkinja Linda Hoffmann-Pugh in Michael Helgoth, ki je kmalu po umoru deklice storil samomor. Vendar pa nihče od osumljencev ni imel DNK, ki so jo našli pri deklici. Detektiv Smit, ki je vodil primer do leta 1998, je večkrat dejal, da je prepričan, da je morilec prišel od zunaj, vlomil v klet skozi okno, ki je bilo že prej razbito, in uporabil električno pištolo, da je onesposobil deklico in jo nato odvlekel v klet. Njegovo teorijo je potrdil tudi agent FBI John E. Douglas.

Pedofilska združba
Ena od teorij govori tudi o tem, da je s tem, ko je polnila naslovnice časopisov, deklica pritegnila pozornost pedofilske združbe. V okolici hiše je živelo 38 prijavljenih spolnih prestopnikov. Tako je bil med osumljenci Gary Howard Oliva, ki so ga aretirali zaradi dveh napadov na otroka. A tudi Garyja niso mogli povezati z umorom. Še vedno obstaja tudi možnost, da je nekdo moral ugrabiti nesrečno deklico za pedofilsko združbo, a mu je zadeva ušla iz rok in jo je umoril.

Vendarle družina?
V večini primerov smrti otrok so glede na statistiko po navadi krivi bližnji člani družine. Primer je vsekakor izjemno čuden, saj bi bilo zelo nenavadno, da bi družina dobila pismo ugrabiteljev, truplo deklice pa bi ležalo v kleti. Zato ena od teorij govori, da naj bi Patsy svojo hčerko udarila po glavi, ker naj bi se polulala v posteljo. Nato naj bi jo zadušila, ker je mislila, da je že mrtva, in dejanje prikazala kot umor pedofilskega morilca. Toda brat umorjene deklice je povedal, da Patsy ni nikoli udarila ne njega ne sestrice. Poleg tega je precej nenavadno tudi ti to, da bi poskušali prikriti umor deklice s pismom, nato pa bi sami razkrili hčerko v kleti.