Boj proti depresiji

Kitajske ločenke meditirajo v grobovih

S.R.
6. 3. 2017, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V mestu na jugozahodu Kitajske ženske, ki jim je v zakonu spodletelo, ležejo v sveže izkopane grobove, meditirajo in se tako borijo proti depresiji.

Youtube
Ne, to niso trupla, temveč ženske, ki so se v boju proti depresiji udeležile nenavadnega rituala.

30-letna Liu Taijie je na obrobju mesta Chongqing uresničila nenavadno zamisel. Ustanovila je »meditacijo v grobovih«. Za portal Dail Mail Online se je razgovorila, kako se je po lastni stiski odločila pomagati tudi drugim ženskam, ki se po ločitvi spopadajo z depresijo.

»Ko je oseba obupana, jo prevzame močan občutek bližine smrti. Z ležanjem v grobu lahko smrt do neke mere izkusijo. To jih bo opomnilo, da v življenju še marsikaj niso doživeli ter da morajo pozabiti na preteklost in začeti novo življenje,« pojasnjuje.

Liu je leta 2015 doživela bolečo ločitev. Poročila se je še kot najstnica in pri 21 letih povila prvega otroka. Leta 2014 je ustanovila svoje lastno podjetje, ki pa je propadlo, z njim pa je propadel tudi njen zakon.

»Vem, kakšni so občutki, ko se ženska počuti zapuščeno. Sama sem po ločitvi razmišljala o samomoru,« opisuje. Za »ozdravitev« je potrebovala vso leto, zdaj pa se je začela ukvarjati s prodajo kozmetike. Delavnice meditiranja v grobovih, ki bodo za vse ženske v stiski brezplačne, bo izvajala vsakih nekaj mesecev. »Poraz ni nič strašnega. Vsem ločenkam želim, da zaživijo svoja življenja in uresničijo svoje cilje,« pravi Liu.