Zanimivosti

Česa ne bi smeli dati v pomivalni stroj

zf
5. 2. 2017, 15.13
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 09.55
Deli članek:

Pomivalni stroj danes spada skoraj med obvezno opremo v kuhinji. Z njim porabimo manj vode, prihranimo več časa, posodo (načeloma) bolj sterilno pomijemo, vendar pa jo lahko tudi poškodujemo.

Profimedia
Visoka temperatura in močni curki lahko hitro poškodujejo občutljiv porcelan ali steklo

Ta nepogrešljivi kuhinjski pripomoček poskrbi tudi za to, da vanj zložimo vse, kar je umazano, in tako na hitro pospravimo dom, ko nas z obiskom presenetijo gosti. Vanj navadno zložimo vse, kar je umazano, ob tem pa niti ne pomislimo, da nekateri predmeti v kuhinji niso primerni za pomivanje v pomivalnem stroju. Ti lahko škodijo stroju, prav tako se uničijo.

Kuhinjski noži

V pomivalnem stroju jih zares skoraj sterilno operemo, pa vendar bi bilo precej bolje, da bi jih pomili na roke. Zaradi močnih curkov in visokih temperatur kuhinjski noži zelo hitro postanejo topi. Prav tako niso primerni za pomivanje v stroju noži z lesenimi ročaji. Zaradi visoke temperature in močnega curka bodo hitreje postali majavi ali se bodo celo začeli cefrati.

Lesene deske za rezanje

Pomivalni stroj bo iz njih res učinkovito izpral večino umazanije in bakterij, vendar s tem tvegate tudi krajši čas uporabe. Lesene deske se bodo sčasoma zaradi vlage in visoke temperature napihnile, prav tako se lahko zvijejo in spremenijo obliko. Če boste v stroju pomivali deske iz lepljenega lesa, pa lahko tvegate celo, da bodo popokale in postale neuporabne.

Litoželezna in bakrena posoda

Ta je v sodobnih kuhinjah sicer precej redka, pa vendar se še tu in tam pojavlja. Tudi ta ni primerna za pomivalni stroj, saj se bo zaradi uporabe soli, močnih curkov, temperatur in detergenta uničila. Tvegate lahko celo rjavenje in luščenje zaščitnega premaza, s tem pa tudi neuporabnost.

Aluminijasta posoda

Tudi ta se sicer v naših domovih praviloma pojavlja bolj izjemoma, pa vendar radi uporabljamo vsaj posodice in pladnje za enkratno uporabo. Sicer ne bo nič narobe, če jih boste pomili v pomivalnem stroju, vendar boste tvegali, da bo na ostali posodi pustila črne madeže. Sicer pa ne pozabite, da je ta posoda namenjena le enkratni uporabi.