Spanec

Veste, kdaj je čas za novo posteljo?

zf
5. 2. 2017, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdi se, da bi s kancem zdrave pameti in delčkom znanja o tem, kako si zagotovimo dober spanec, znali izbrati pravo posteljo zase. A zadeva ni tako preprosta, kot bi si mislili.

Profimedia
Kadar opazimo, da v vzmetnici ostaja viden odtis našega telesa, je skrajni čas, da poiščemo novo vzmetnico.

Večina ležišč se bolj ali manj obrabi po približno desetih letih. Seveda je ta čas odvisen tudi od kakovosti vzmetnice in od tega, kako z njo ravnamo. Kadar opazimo, da v vzmetnici ostaja viden odtis našega telesa, ali kadar se vzmetnica pod našim telesom podaja bolj, kot smo vajeni, je skrajni čas, da poiščemo novo.

Enako velja, kadar se podajajo robovi vzmetnice ali celo začnejo pokati njeni šivi. Kadar se zbujamo z bolečinami v hrbtu, je skrajni čas, da se odpravimo v dobro založeno trgovino s posteljami.

Kako naj izberemo pravo ležišče zase?

Očiten je trend vse nižjih postelj, kar verjetno lahko pripišemo sodobnemu pristopu k urejanju notranjosti. 

Na to odločitev vpliva toliko dejavnikov, da je kar težko verjeti, da bomo znali najti pravo posteljo zase.

Pri razmišljanju o udobni in zdravi postelji se znajdemo pred kopico vprašanj, na katera bi radi našli odgovore. Samo v dobro založenih prodajalnah bomo z veliko sreče lahko našli izkušenega prodajalca, ki nam bo znal svetovati tako, da nas bo opozoril na večino zahtev, ki naj bi jih izpolnjevala idealna postelja za nas.

Kaj sestavlja posteljo

Najprej si poglejmo sestavne dele ležišča, brez katerih ni nobene prave postelje. V posteljni okvir je vpeto posteljno dno, na njem leži vložek ali jedro, glavo bomo naslanjali na vzglavnik. Jedro in vzglavnik sta vselej oblečena v prevleke iz različnih (pralnih ali nepralnih) materialov.

Najmanj težav je z okvirjem, saj ga lahko izberemo po svojih estetskih merilih. Lahko je iz (masivnega) lesa, tapeciran ali samo oblečen v blago ali usnje, lahko je zgrajen iz kovinskih nosilcev. Pomembnejša je njegova višina, saj je za naše zdravje priporočljivo, da je višina ležišča med 45 in 55 centimetri. Kljub tem priporočilom pa je očiten trend vse nižjih postelj, kar verjetno lahko pripišemo sodobnemu pristopu k urejanju notranjosti naših bivalnih prostorov. Še malo, pa bodo moderne postelje stale (ali bolje rečeno ležale) povsem na tleh.