Pralni stroji

Močnejša je centrifuga, bolj je perilo zmečkano?

zf
4. 2. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na trgu se danes pojavlja širok nabor pralnih strojev. Izbirate lahko med različicami glede na globino, kilograme, vrtljaje ... Veste, kaj razkriva podatek o vrtljajih?

Profimedia
Strokovnjaki so izmerili, da centrifuga z močjo 1800 vrtljajev uspe odstotek vode v perilu zmanjšati na 42 odstotkov. Nakup pralno-sušilnega stroja se tako bolj izplača.
Z naraščanjem hitrosti ožemanja se količina vode v perilu počasneje zmanjšuje, zato priporočamo stroje, v katerih se centrifuga vrti s 1200 do 1400 vrtljaji na minuto. Stroji z močnejšo centrifugo niso bistveno učinkovitejši, le precej dražji.

Se tudi vi sprašujete, ali je perilo z močnejšo centrifugo res bolj suho ali je le bolj zmečkano? Zakaj bi kupili pralni stroj s 1400 vrtljaji, če pa je perilo že pri 800 vrtljajih dobro ožeto in precej manj zmečkano kot pri močnejši centrifugi. Gre morda za preigravanje proizvajalcev? Mnenje smo preverili tudi v Zavodu potrošnikov Slovenije in dodali nekatera pojasnila.

V čem je razlika

Verjetno ima marsikdo med vami še vedno doma stroj, ki ob nekoliko bolj polnem bobnu »hodi« po prostoru. Premikanje je najpogosteje posledica dejstva, da je stroj »prelahek«. Uteži, ki skrbijo za enakomerno vrtenje bobna, tehtajo premalo in ne ublažijo sunkov, ki nastanejo zaradi neenakomerne razporeditve perila po bobnu.

Novejši so težji

Novejši stroji z močnejšimi centrifugami so precej težji in med ožemanjem stabilnejši, poleg tega proces poteka bolj nadzorovano. Če je perilo neenakomerno razporejeno po obodu bobna, se centrifugiranje po nekaj vrtljajih ustavi, perilo »popada vkup« in se ob ponovnem zagonu centrifuge razporedi na novo. To se ponavlja, dokler ni vrtenje uravnoteženo in se lahko hitrost poveča do stopnje, ki jo izberemo, oziroma do stopnje, ki ustreza izbranemu programu.

Manj zmečkano

Način centrifugiranja poskrbi tudi za to, da je perilo manj zmečkano kot v strojih s staro tehnologijo centrifugiranja, ki ne pozna stopnjevitega naraščanja hitrosti. Kako zmečkano bo perilo, je v veliki meri odvisno tudi od nas, od pravilne sestave perila. Pri tem pogosto delamo velike napake: na primer v stroj zložimo občutljivo perilo (srajce, bluze) skupaj s tistim iz težjih materialov (kavbojke, brisače). Močne gube, ki nastanejo na občutljivejšem tekstilu, v nobenem primeru niso posledica hitrosti ožemanja.