Obarvajmo svoj svet

Skrivnosti barv za dobro počutje

az
5. 2. 2017, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Narava nam v vsakem letnem času priredi pravi ples barv, zaradi katerega nas še bolj vleče v gozd, ob reke ali na travnike. Katera barva nas privlači, pa ni odvisno samo od letnega časa..

Dreamstime
Tako kot narava lahko v barvah zažari tudi naš dom.

Odločitev, v katere barve boste prepleskali stene stanovanja, naj bo odvisna predvsem od tega, čemu je prostor namenjen in v katerih barvah se počutite najprijetneje.

Pomen barv

Bela barva je sestavljena iz spektra vseh barv ter velja za čisto in nevtralno barvo, zato jo povezujemo s čistostjo in novimi začetki.

Otroška soba

Ta prostor je namenjen počitku, delu in igri obenem, zato je možnosti barvne preobleke nešteto. Izogibajte pa se preveliki količini rdeče barve, saj bo v otroško sobo vnesla nemir.

Rumena nasploh simbolizira sonce, svetlobo, toplino in vedrost, zelo radi jo imajo otroci. Ker stimulira možgane in pospešuje srčni utrip, jo uporabite, kadar potrebujete dodatno energijo.

Topla in energična oranžna izraža živahnost in veselje, spodbuja radost, vitalnost, optimizem, vliva moč in daje motivacijo.

Rdeča nas sili k odločnosti in vztrajnosti ter nam daje moč in pogum. V prostoru je je lahko hitro preveč – v tem primeru deluje na ljudi agresivno. Zato pazite pri »odmerjanju« rdeče.

Vijoličasta je barva mistike in duhovnosti. Uporabite jo pri meditaciji, pomagala pa vam bo tudi lažje zaspati.

Modra barva je veliko ljudem najljubša. Ker pomirja in sprošča, jo pogosto »vsrkavamo«, kadar smo pod stresom oziroma se počutimo preobremenjene.

Zeleno povezujemo z naravo, pa tudi zdravjem in svežino. Učinkuje zelo pomirjujoče in sproščujoče, znano pa je tudi, da pomaga sproščati vid, saj pomirja oči.  

Rjava je barva zemlje in lahko vpliva zelo pomirjujoče. Uporabite jo, kadar se želite umiriti in/ali prepustiti toku življenja.

Črna je barva teme, žalosti in tišine, pa tudi mističnosti. V številnih kulturah je sprejeta kot barva žalovanja, saj je povezana s smrtjo in pogrebi, obenem pa velja za najbolj elegantno barvo.

Vsakemu svoje

Vedno dobra in še lepa bela

Če želite katerikoli prostor v stanovanju ali hiši optično povečati, vse stene prepleskajte v belo ali pa si v beli barvi omislite vsaj eno ali dve steni. 

Izbor barv v stanovanju prilagodite prostoru, ki ga želite prebarvati, in njegovi namembnosti.

Spalnica je prostor za počitek in razbremenitev po napornem dnevu, zato naj v njej prevladujejo umirjene, svetle in hladne barve. Za spalnico so najprimernejše barve modra, vijoličasta, zelena. Če želite poživiti spalni prostor in vanj vnesti več energije, pa lahko dodate tudi nekaj rdeče.

Dnevna soba je prostor za druženje z družino in prijatelji, zato naj bodo njene stene obarvane v živahnejše barve. Izberite rumeno, oranžno, rdečo, živo zeleno ali pa se odločite za umirjeno rjavo in jo kombinirajte z živahnejšimi odtenki.

Kopalnica je prostor za sprostitev in osvežitev, zato naj v njej prevladujejo hladne barve. Najprimernejše so modra, zelena in turkizna.

V kuhinji in jedilnici naj bi barve spodbujale tek in metabolizem. Takšen učinek boste dosegli z oranžno, ki spodbuja apetit, in svetlo rdečo, ki spodbuja metabolizem. Občutek svežine v kuhinji pa bo pričarala živo zelena barva.   

Predsoba nam prva zaželi dobrodošlico, ko stopimo v stanovanje, zato jo obarvajte v tople barve, kot sta rumena in oranžna.

Pri delu moramo biti zbrani in polni delovnega elana, zato za pisarno ali kabinet izberite tople in živahne barve, kot so rumena, oranžna in živo zelena.