Svet vidi, kot ga vidijo ljudje

Umetna inteligenca na inteligenčnem testu enako uspešna kot človek

S.R.
20. 1. 2017, 17.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ekipa iz zasebne raziskovalne univerze Northwestern University je razvila računalniški model, ki je standardiziran inteligenčni test opravil enako uspešno kot človek. To je pomemben korak k razvoju sistemov umetne inteligence, ki bodo svet videli in razumeli skozi človeške oči.

Profimedia
Sposobnost reševanja kompleksnih vizualnih problemov je eden od zaščitnih znakov človeške inteligence.

»Model je uspešnejši od 75 odstotkov odraslih Američanov, torej je boljši od povprečja,« pravi raziskovalec Ken Forbus, ki dodaja, da so »vprašanja, ki se zdijo težavna ljudem, težko rešljiva tudi za ta model, kar dodatno dokazuje, da njegovo delovanje vključuje nekatere pomembne značilnosti človeške kognicije.«

Nov računalniški model je osnovan na platformi CogSketch, ki je sposobna reševati vizualne probleme in razbrati skice ter se nanje takoj tudi odzvati.

Sposobnost reševanja kompleksnih vizualnih problemov je eden od zaščitnih znakov človeške inteligence. Razvoj umetne inteligence s tako sposobnostjo nudi nove dokaze o pomenu simbolnih ponazoritev za vizualno razumevanje, hkrati pa zmanjšuje vrzel med človeškim in računalniškim zaznavanjem.

Model so testirali na neverbalnem standardiziranem testu, s katerim se meri abstraktno razmišljanje. Vsa vprašanja so vključevala matrico z manjkajočo sliko. Testiranec je moral nato matrico dopolniti, pri čemer je imel na voljo šest do osem različnih možnosti. Računalniški model je bil pri tej nalogi uspešnejši od povprečnega Američana.

Sposobnost uporabe in razumevanja napredne korelacije je ključno za kognicijo na višji ravni. Povezovanje in primerjanje predmetov in idej ljudje uporabljajo za reševanje problemov, odločanje o moralnih dilemah in splošno opisovanje sveta.

»Kar zadeva vizualno predstavo, se danes večina raziskav na področju umetne inteligence osredotoča na prepoznavanje ali označevanje stvari na zaslonu, ne pa na razumevanje zaznanega,« pravi Forbus.