Pozor!

Kako pravilno izbrati gesla na spletu

B.K.
20. 1. 2017, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najboljših gesel za dostop do spletnih računov ne moremo najti v slovarju.

Thinkstock

Vedno večji del naših življenj prebijemo v virtualnem prostoru. Tam ne iščemo le kratkočasnih vsebin, ampak ga uporabljamo za osebne storitve, ki so tradicionalno potekale fizično. Elektronska pošta, družabna omrežja, klepetalnice in mnoge druge aplikacije ter storitve od nas zahtevajo geslo, s katerim svoje podatke zavarujemo pred vdori.

Da bi dobro zavarovali svojo zasebnost se moramo pravilno lotiti izbire, uporabe in shranjevanja gesel. V kolikor pri kateri izmed teh točk nismo pozorni, povečamo možnost za vdor v našo zasebnost. Raziskava podjetja Kaspersky Lab kaže namreč, da ljudje z lastnim vedenjem povečujemo tveganje za vdore v svoje spletne račune. Pri določanju gesel namreč sprejemamo slabe odločitve in delamo preproste napake, ki lahko imajo ogrožajoče posledice za našo virtualno varnost.

Raziskava je razkrila tri pogoste napake uporabnikov pri določanju gesel, ki povzročijo veliko tveganje za ohranitev varnosti na spletu. Te so: uporaba istega gesla za dostop do več računov, izbira neprimernih, šibkih gesel ter neprimerno shranjevanje gesel.

Po raziskavi se je 18 odstotkov uporabnikov že soočilo s poskusom vdora v spletni račun, kljub temu pa je skrb za varnost s premišljeno uporabo gesel na nizki ravni. Le tretjina spletnih uporabnikov ustvarja namreč nova gesla za različne spletne račune. Vsak deseti uporabnik pa uporablja isto geslo za vse svoje spletne račune. Če to edino geslo pricurlja v javnost, se lahko ljudje soočijo z vdorom in zlorabo vseh svojih spletnih računov.

Reuters

Ljudje prav tako ne ustvarjajo dovolj močnih gesel, da bi jih ta varovala pred vdori in izsiljevanjem. Le polovica jih uporablja kombinacijo velikih in malih črk, dve tretjini uporabnikov pa črkam dodajajo še številke.

Raziskava kaže tudi, da ljudje nepravilno ravnajo z gesli, saj jih delijo z drugimi ali pa uporabljajo neverne metode za njihovo shranjevanje. Skoraj tretjina jih je zaupala svoje geslo ožjim družinskim članom, desetina pa je geslo delila s svojim prijateljem. Oboje povečuje verjetnost, da gesla postanejo javna. Vsak peti uporabnik tudi priznava, da si gesla zapiše v beležnico.

Vodja oddelka varnostnih rešitev pri Kaspersky Labu Andrei Mochola zato svetuje: »Najboljših gesel ne moremo najti v slovarju: so dolga in kombinirana z velikimi in malimi črkami, številkami in znaki.«

Če se želite ustrezno zaščititi pazite torej na naslednje:

- Za vsak uporabniški račun izberite unikatno geslo
- Pri izbiri gesel uporabljajte velike in male črke ter številke. Gesla naj bodo dolga (več kot 10 znakov)
- Gesel ne zapisujte v beležnico niti jih ne delite s prijatelji, znanci ali družino.