Popcorn Time

Na spletu nov izsiljevalski program, ki žrtve spremeni v hekerje

S.R.
12. 12. 2016, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

To je nov, domiseln in precej zloben način napada, ki bo nekatere postavil v zelo težaven položaj. Nanj je prek tviterja prva opozorila skupina MalwareHunterTeam, ki je temu zlonamernemu programu tudi nadela ime Popcorn Time.

Profimedia
Popcorn Time okužene uporabnike poziva, naj za odstranitev zlonamernega programa z njim okužijo vsaj dva druga uporabnika.

Popcorn Time podobno kot druga izsiljevalska programska oprema na okuženih računalnikih zaklene datoteke na disku. Vsak uporabnik, ki je žrtev te okužbe, ima na voljo dve možnosti. Svoje datoteke lahko odklene tako, da izsiljevalcem plača dobrih 700 evrov v bitcoinih. Druga precej zlobna možnost pa je, da povezavo do zlonamernega programa deli z drugimi uporabniki. Program okuženega uporabnika opozori, da če si to datoteko naložita vsaj dve nadaljnji osebi, ki nato odškodnino tudi plačata, bodo temu uporabniku datoteke odklenili brezplačno.

Pri skupini MalwareHunterTeam sicer pravijo, da je spletni napad trenutno še v začetni fazi, pri čemer upajo, da ga bo mogoče še pravočasno zatreti, preden se razširi na računalnike milijonov spletnih uporabnikov.

Nasveti glede tega, kaj storiti, ko se vaš računalnik okuži z izsiljevalsko programsko opremo, so si zelo različni. Večina organov pregona pa svetuje, da naj uporabnik odškodnine ne plača, saj da s tem financirajo kriminalne dejavnosti, hkrati pa ni zagotovila, da bodo napadalci držali svojo besedo in datoteke dejansko odklenili.