Ne pustite se zavesti!

Veste, kaj jeste in od kod je prišla hrana na krožnik?

zf
19. 1. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bela moka, sol in sladkor so sestavine, ki jih večina vsak dan vključuje v svojo prehrano. A njihovo pogosto uživanje po mnenju mnogih strokovnjakov resno ogroža naše zdravje.

Profimedia
Pri predelani hrani se je treba zavedati, da proizvajalci želijo, da nam je okus njihovega živila všeč in da se bomo vedno znova vračali v trgovino.

Ekološka živila so živila z visokokakovostno prehrambno vrednostjo, odlikujeta jih višja vsebnost vitaminov in mineralov ter bogatejši okus.

Tudi če ste v svoji kuhinji vse našteto že nadomestili z bolj zdravimi živili, berite dalje. Problematično namreč ni zgolj vsakodnevno uživanje škodljivih sestavin v domači kuhinji, temveč predvsem v predelani kupljeni hrani. Se sploh zavedamo, kaj vse nam ponujajo na trgovskih policah? Proizvajalci uporabljajo prenekatere zvijače, s katerimi nas poskušajo prepričati, da gre za bolj zdrav izdelek, kot je v resnici.

Manj maščob, a več sladkorja

Oznaki bio in eko imata enak pomen in se nanašata na ekološko pridelavo, skladno z evropskimi predpisi, ki urejajo področje ekološkega kmetovanja. Razlika je le v poimenovanju.

»Eden klasičnih trikov proizvajalcev je označevanje proizvodov z oznako, da vsebujejo manj maščob. To je seveda res, vendar 'pozabijo' omeniti, da zato običajno vsebujejo več sladkorja, ki živilu izboljša okus, zdravju pa škodi. Zelo podobno je pri živilih, ki nosijo oznako, da ne vsebujejo sladkorja. Namesto tega običajno vsebujejo umetna sladila, ob katerih se je res težko odločiti, ali ne bi bilo nemara bolje kupiti živilo, ki vsebuje navadni sladkor. Pri predelani hrani se je treba zavedati, da proizvajalci želijo, da nam je okus njihovega živila všeč in da se bomo vedno znova vračali v trgovino in ga kupovali. Predelana živila brez dodanega sladkorja, maščobe, soli in po možnosti še umetnih dodatkov bi bila dokaj revnega okusa in nezanimiva. Zato proizvajalci ne glede na obljube, ki jih dajejo na embalaži izdelka, neredko uporabljajo nam neljube poti, kako priti do želenega učinka. Najboljši nasvet bi tako bil, da zelo skrbno preberemo etiketo s sestavinami,« svetuje Karla Klander.

Na daleč se jim izognimo!

Ko govorimo o predelani hrani, je zagotovo dobro vedeti, kateri so najbolj problematični izdelki, ki se jim je zaradi alarmantne količine soli, sladkorjev in umetnih dodatkov najbolje na daleč izogibati. »Najbolj varni bomo, če se bomo čim bolj izogibali predelani hrani, kupovali osnovna živila in si jedi pripravljali sami.«