Praznična okrasitev

Okraševanje ni več zelo klasično

K.M.
13. 12. 2016, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z arhitektko Nino Štajner smo se pogovarjali o letošnjih prazničnih trendih za okrasitev vašega doma.

Smo že sredi prazničnega decembra in številni ste verjetno že poskrbeli za okrasitev svojih domov, balkonov, vrtov ... Ste pri tem sledili trenutnim trendom, ali ste stvari vzeli popolnoma v svoje roke? O letošnjih smernicah in splošni božično-novoletni dekoraciji zunanjosti hiš, stanovanj, morda celo vrtov smo se pogovarjali z arhitektko in avtorico bloga Kitchy World, Nino Štajner

Praznično okraševanje ni več zelo klasično in se pri njem da eksperimentirati z novimi barvami in oblikami, a Nina poudarja, da je predvsem pomembno, da je vse skupaj premišljeno. ''Zdi se mi, da ljudje stvari kar obesijo povsod, kamor padejo. Dekoracija mora biti premišljena in vsak okrasek mora imeti svoj razlog''.

Primož Korošec
''Vsak okrasek mora imeti svoj razlog,'' pravi Nina Štajner, arhitektka.

To je najlažje videti med večernim sprehodom po soseski, ko si lahko ogledate okrašena okna, balkone in vrtove, vse skupaj pa ni povezano med seboj in je videti čisto neurejeno. Meni, da so lučke velikokrat vržene čez ograjo, ali pa kar padejo po grmovju na vrtu. ''Bolje je, da ni ničesar. Še huje pa je, ko vse skupaj utripa, saj ljudje s tem izvajajo svetlobno in estetsko nasilje nad celotno sosesko. Zato predlagam, da predvsem zunanjost okrašujte malo bolj premišljeno,'' je svoje mnenje izrazila Nina in dodala, da je predvsem pomembno, da si za dekoracijo vzamete nekaj časa. 

V zadnjih letih pa se je spremenil tudi trend venčkov, ki jih lahko obesite na zunanjost vrat. Le ti sedaj niso v celoti dopolnjeni z zelenjem. Gre za kombinacijo minimalističnega ogrodja, ki mu je zgolj na spodnji strani dodano zelenje v kombinaciji s pentljo ali okraski. Nina je ta trend poimenovala kar ''goli'' in ''napol goli'' venček. 

Profimedia
Ni obvezno, da so venčki polni zelenja.

Glede barv so v trendu tople kovine kot so medenina, baker in zlato v kombinaciji s klasično belo, rdečo in zeleno barvo. Nina zagovarja tudi uporabo bolj divjih barv, a predvsem če le-te sovpadajo s preostalo dekoracijo in vizualno podobo vašega doma.