Zanimivosti

"Mega suša" na Marsu

S.R.
15. 11. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdaj, ko človeštvo z upajočimi očmi pogleduje proti prihodnjemu odrešitelju Marsu, kamor naj bi se zateklo, ko bo Zemlja končno izdihnila zadnjo sapo, je morda pravi čas, da se soočimo z realnostjo.

Profimedia

Precej dobro že vemo, da je rdeči planet prežet s sevanjem, ima tanko atmosfero in je večinoma povsem neprimeren za življenje, vendar astrobiologi vseeno menijo, da bi se lahko pod površjem skrivalo dovolj vode, da bi lahko podpirala mikrobno življenje, ter da je bilo v preteklosti na Marsu vode v izobilju.

Meteoriti, ki vsebujejo veliko železa, so v vlažnih razmerah zelo podvrženi rjavenju.

Zdaj so znanstveniki objavili nove rezultate analize meteoritov na Marsu, izvedene s pomočjo robotskega vozila Opportunity, s katerim ta planet proučujejo že več kot dvanajst let.  Tako so zdaj ugotovili, da meteoriti na Zemlji rjavijo precej hitreje kot na Marsu, glede na zadnje analize kar do 10.000-krat počasneje kot v najbolj suhih predelih na našem planetu.

Ker je glede na dokaze Mars izjemno suh planet že več milijard let – dovolj vlažne razmere, ki bi lahko podpirale življenje, naj bi bile na njegovem površju nazadnje prisotne pred več kot tremi milijardami let – in ker te ugotovitve kažejo, da bi morali znake mikrobnega življenja iskati precej pod površjem, kjer je vpliv suhega ozračja in sevanja precej manjši, to seveda ne vliva veliko upanja za uspeh prihodnjih misij na ta planet, znanstveniki pa bi morali biti precej bolj previdni pri njihovem načrtovanju.